Intellektuális kalózkodással vádolják a Microsoftot

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 27. 17:49
A Chilében élő Mapuche indiánok a napokban felháborodásuknak adtak hangot, mert a Microsoft előzetes egyeztetés nélkül kiadta Windows XP operációs rendszerét az általuk használt mapudungun nyelven is. A kis népcsoport tagjai jogi úton akarják rendezni az ügyet a szoftveróriással.
A szóban forgó Windows-verzió bemutatása során a redmondi vállalat képviselői elmondták, hogy a pár százezer főt számláló Mapuchék életét szeretnék megkönnyíteni a saját nyelvükre lefordított operációs rendszerrel. A közösség vezetői azonban ezt nem vették jó néven, és első lépésként nyílt levelet írtak Bill Gates-nek, melyben intellektuális kalózkodással vádolják őt. Ezt követően azonban az egyik Santiago-i bíróságon keresetet nyújtottak be az indiánok a szoftveróriás ellen, melyben sérelmezik, hogy a Microsoft a beleegyezésük nélkül adta ki a mapudungun XP-t. Az elkövetkező két hét során jogászok vizsgálják majd meg, vajon van-e alapja a vádiratnak, és lehet-e ilyen precedens értékű ügyben eljárást kezdeményezni. Az ügy tehát olyan kérdéseket vet fel, hogy kinek/kiknek a tulajdona egy nyelv, és kell-e annak használata esetén licencdíjat fizetni.

A Microsoft ezidáig nem reagált a vádaskodásokra, és valószínűleg nem is veszik túl komolyan az egészet, mert egy esetleges per esetén sem kellene tartaniuk az elmarasztaló ítélettől.