Digitális őrszem fedezi fel a hívatlan látogatót

Kovács Attila, 2006. november 28. 09:03
A Siemensnél kifejlesztettek egy video-felügyelő rendszert, amely videokamerák felvételeit valós időben digitalizálja, és azokat speciális algoritmusok segítségével végigböngészi. Ha valami feltűnőt észlel, pl. a megfigyelt területre behatoló személyt, a Siemens épületautomatizálási (SBT) ágazatának Sistore CX EDS nevű rendszere riasztást ad, és más kamerák segítségével követi az alakot.
Az automatikus megoldás tehermentesíti az őrszemélyzetet, akiknek egyszerre több vagy sok monitort kell egyidejűleg figyelniük. Tanulmányok szerint a képözön hamar kifárasztja őket. Akár csak két kamera használata esetén is az automatikus képváltás mellett a megfigyelő 12 perces figyelés után már a képen látható történések alig több mint felét észleli, és 22 perc után ez alig 5%-ra csökken.

A Sistore CX EDS videoérzékelő „megtanulja” a kamera által látott normál (egy időszakaszban leggyakrabban látott) képet (állapotot), és felfigyel minden ettől eltérőre. Emellett beállítható paraméterek (attribútumok, mint pl. méret vagy sebesség) alapján különbséget tud tenni pl. egy ember, kutya vagy jármű között. Sőt, szabotázs ellen is tud védekezni: ha pl. valaki elfordítja a kamerát, felismeri, hogy megváltozott a háttérkép, így ugyancsak riasztást ad.

A Sistore rendszer rugalmasan kombinálható a felhasználó meglévő internetes infrastruktúrájával. Ilyen módon tetszőleges számú videojel kapcsolható és értékelhető ki. Mivel az internetet használja rendszer-platformként, a megfigyelők a videojeleket egyszerűen egy PC monitorján nézhetik, akár a Föld bármely pontjáról.

A Siemens egy teljes Sistore-rendszert installál Dohában, Katar fővárosában, ahol decemberben az Ázsiai Játékokat rendezik. Kereken 1300 kamera fog gondoskodni a játékok biztonságáról.