Szoftver helyett hardveres vírusvédelem

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 28. 19:01
Japán tudósok kifejlesztettek egy olyan mikrocsipet, amely hardver szinten képes megvédeni a számítógépet a kártevőktől, s ennek használata esetén feleslegessé válnának a különböző antivírus-szoftverek.
A National Institute of Advanced Industrial Science and Technology (AIST) kutatóinak sikerült előállítaniuk egy olyan újraírható csip-modult, amely például beépítve egy router-be, ellenőrzi az adatforgalmat, és képes kiszűrni a kártékony programokat. Eiichi Takahashi, vezető fejlesztő elmondta, a hardveres megoldás előnye abban rejlik, hogy ez nem befolyásolja a PC működését, vagyis nem terheli le azt mint bármely más antivírus szoftver. Szerinte ezt a módszert nem csak számítógépeknél lehetne bevetni, hanem ugyanúgy védelmet nyújtana a mikrocsip a PDA-knak valamint mobiltelefonoknak is a kártevőkkel szemben.

Egyelőre azonban igen magasak az előállítási költségek, mivel a jelenlegi újraírható csipek csupán néhány száz vírusdefiníció elraktározására képesek. Így tehát még legkevesebb három-öt évet kell várnunk, míg ezt az akadályt elhárítják a fejlesztők, és elérhető áron beszerezhető lesz az új termék.