A France Télécom 22 ezres leépítést tervez

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 30. 08:44
A France Télécom, a nagyságra második európai távközlési vállalat 22 ezer munkahelyet szüntet meg 2008 végéig, adta hírül szerdán a Libération című francia napilap.
A döntés október 20-án hangzott el a cég vezetőinek a kétezer középvezető képviselőivel folytatott kerekasztal-beszélgetésén, de csak a napokban - internetes blogokban - került nyilvánosságra. A cég szakszervezetei rendkívüli gyűlést hívtak össze, amelyen magyarázatot kérnek a vezetőségtől a kiszivárgott, de velük nem egyeztetett információra.

A költségcsökkentés végett munkahelyeinek egy részét évek óta fokozatosan megszüntető France Télécom-ot eddig kizárólag közös megegyezéssel hagyták el munkatársai.

A Libération értesülése szerint a 2008-ig tervezett 22 ezres létszámcsökkentés magába foglalja a nyugdíjba vonulók állásainak megszüntetését (4800 fő) és a franciaországi foglalkoztatottak egy részének átirányítását köztisztviselői munkakörökbe, önkormányzati titkárnőtől matematikatanárig (4500 fő).

A 2005 végén 121 ezer embert foglalkoztató France Télécom a 22 ezres leépítés mellett hatezer állást kínál új tehetségeknek és 2008 végére 105 ezerre tervezi munkatársainak számát.

A lapnak nyilatkozó szakszervezeti vezetők elítélték, hogy a minden lehetséges csatornán kiszivárogtatott információkkal a félelem hangulatát teremtette meg a vezetőség, és így próbálja a még tanácstalanokat önkéntes távozásra bírni. A lap megkeresésére a France Télécom visszautasította a vádakat. A vezetőség álláspontja szerint még korai lenne az idei évre vonatkozó létszámcsökkentés számadatait véglegesíteni.

A legnagyobb európai távközlési vállalalt, a Deutsche Telekom 2008 után nem tervez újabb létszámcsökkentést, ezért cserébe azonban azt várja az alkalmazottaktól, hogy fogadják el bérük mérséklését és a munkaidő meghosszabbítását. - A magas személyi kiadások Németországban lehetetlenné teszik, hogy ugyanolyan számú alkalmazottat változatlan körülmények mellett foglalkoztassunk - mondta a cégcsoport személyzeti igazgatója, Heinz Klinkhammer október végén. A szolgáltatási ágazatban - véli a cégvezetés – a javadalmazás akár 50 százalékkal is meghaladja az ágazati világátlagot, így az érintett munkahelyek csak akkor őrizhetők meg hosszú távon, ha sikerül a bér- és javadalmazási rendszert következetesen piaci szinten tartani. Ha a bérszínvonal nem csökken, Klinkhammer a szolgáltatási egység eladását helyezte kilátásba. A Deutsche Telekom jelenleg egységes, úgynevezett szolgáltatási ágazatba akarja összevonni és kiszervezni a vezetékes szolgáltató T-Com és Callcenter részlegét.

A Deutsche Telekom a tíz évvel ezelőtti privatizációja óta mintegy 100 ezer alkalmazottját bocsátotta el. A jelenleg futó takarékossági program 2008-ig további, mintegy 32 ezer munkahely megszüntetését irányozza elő Németországban.