Megújult az adóhatóság internetes oldala

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 30. 09:12
Megújult az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) internetes oldala, a felhasználók számára áttekinthetőbbé és könnyebben kezelhetővé vált. Az újdonságokat szerdán sajtótájékoztatón mutatta be az adóhatóság.
Az egyik jelentős változás, hogy a legfontosabb információkat adózói kategóriánként (magánszemélyek, egyéni vállalkozók, társaságok) összegyűjtve lehet megtekinteni. A másik az összetett keresés lehetősége (full-text keresés a dokumentumokban is). Lehetőség van a cikkek kinyomtatására és e-mail-ben való továbbküldésére is.

A honlap jobb oldalán kiemelték a fontosabb kategóriákat, így könnyen megtalálhatóak például az adatbázisok is. A legfrissebb programverziók a főoldalról gyorsan és egyszerűen elérhetőek (összesen 244 letölthető program van).

A közeljövőben további újdonságok is lesznek, mint például a hírcsatorna szolgáltatás, a gyengénlátók támogatása, a nyomtatványkitöltő programok automatikus frissítése, továbbá tartalmasabb és korszerűbb lesz a hírlevél-szolgáltatás is.

Nagy József, az APEH főosztályvezetője szerint a számítógépek mintegy 10 százalékánál az internetbeállítások módosítására lesz szükség a megújult honlap használatához.

Az APEH weboldal látogatottsága az utóbbi években exponenciálisan nőtt, a számlálás megkezdése óta a 25 milliomodik látogatót regisztrálták novemberben.

Az internetes piac bővülését a főosztályvezető szerint nagymértékben ösztönzik a törvényi előírások: az idén 75 ezren teljesítették elektronikusan adó- és járulékbevallási kötelezettségüket (ebből 50 ezren kötelezően), jövőre az e-bevallásra kötelezettek száma már eléri az egymilliót.

A kormányzati portál (www.magyarorszag.hu) látogatottsága májusban volt a legmagasabb, ami az első kötelező e-bevallás május 1-jei bevezetésével függ össze. A portálon a látogatások száma november 26-ig megközelítette a 11 milliót, az egyedi látogatók száma közel 8 millió volt, az oldalletöltések száma pedig meghaladta a 68 milliót.

Az adózók az APEH grafikonjából kiolvashatóan éjjel 0-3 óra kivételével gyakorlatilag minden időpontot alkalmasnak találnak az adó- és járulékbevallásra, amelyekből még este tíz után is több száz érkezik óránként a hatósághoz.