Innopark létesül Székesfehérváron

MTI Sajtóadatbank, 2006. november 30. 09:34
Műszaki, technikai, technológiai tudásközpont létesítését tervezi a székesfehérvári önkormányzat; a részletes megvalósíthatósági tanulmány az év végére készül el - közölte  a polgármesteri hivatal kabinet igazgatója az MTI-vel szerdán.
Schultz György elmondta: az Alba Innoparkban kutatóhelyek, a high-tech iparágakban működő kis- és középvállalkozások részére technológiai inkubátorház, korszerű eszközökkel felszerelt metrológiai labor, a helyi és regionális vállalkozások kutató, fejlesztő tevékenységének elhelyezésére irodaház épül.

Mintegy  2500-3000 diák oktatására campust alakítanak ki, a gazdaság igényeinek kielégítését biztosító szakképző helyeket, tanműhelyeket hoznak létre, továbbá  kiszolgáló létesítmények, lakások épülnek a területen. Mindezt széleskörű partnerségre alapozva, a helyi gazdasági, vállalkozói, oktatási szféra és a magántőke bevonásával, valamint pályázatok révén, európai uniós forrásból kívánja létrehozni a város.

Az innopark kialakításának tartalmi részéhez a néhány hónapja aláírt szándéknyilatkozat alapján, segítséget nyújt a Magyar Tudományos Akadémia is, amely ott alakítja ki a Nemzeti Nanotechnológiai Laboratóriumot.

Az Alba Innoparkban 400-500 munkahely létesítésére, a meglevő közép- és felsőfokú oktatási intézmények fejlesztésével pedig 2500- 3000 diák képzésére lesz lehetőség.

A projektet az egykori laktanya területén, több mint 46 ezer négyzetméteres területen valósítják meg. A munka során felújítják és hasznosítják a megmaradt laktanyaépületeket, mélygarázsokat építenek - közölte a polgármesteri kabinet igazgatója.