Oroszország bezáratja az allofmp3 illegális zeneletöltő oldalt

Milkovits Gábor, 2006. november 30. 10:07
Az orosz kormány amerikai nyomásra beleegyezett az allofmp3 és más hasonló, illegálisan jogdíjköteles zenét és egyéb tartalmakat terjesztő oldalak bezárásába, mivel WTO tagjai ehhez kötötték az ország tagságát.
A Világkereskedelmi Szervezet (WTO) amerikai képviselője mintegy két hónapja úgy nyilatkozott, hogy szerinte nehezen összeegyeztető Oroszország csatlakozása egy olyan portál működésének elnézésével, amely megrabolja az amerikai lemezkiadók forgalmát. Susan Schwab szerint az allofmp3 nevű oldal az illegális internetes zeneforgalmazás élő jelképe, amely példájával másokat is követésre ösztönöz. A portál több más, részben szintén orosz székhelyű oldallal együtt rendkívül olcsón – az iTunes árainak nagyjából a tizedéért - kínál letölthető zeneszámokat, ugyanakkor nyilvánvalóan nem fizet jogdíjat a lemezkiadóknak. Az üzemeltetők ennek az ellenkezőjét állítják, a kiadók és a művészek ugyanakkor még soha nem kaptak egy fillért (kopejkát) sem a hivatkozott „Orosz Multimédia és Internet Társaságtól”, akiknek az allofmp3 állítólag fizet.

Az orosz kormány hivatalos állásfoglalása és ígérete azt előlegezi, hogy végül elhárulhat az utolsó akadály is az ország WTO tagsága előtt. Oroszország mintegy 13 éve szeretne csatlakozni a Világkereskedelmi Szervezethez, azonban az egymást követő gazdasági és politikai problémák eddig mindig meggátolták a folyamatot. A Putyin nevével fémjelzett stabilitás felértékelte az orosz piacot a Nyugat szemében, a szükséges garanciákat azonban változatlanul fontosnak tartják. Az illegális internetes forgalmazás megfékezése fontos eleme az alkunak, júliusban ugyanis a tárgyalások éppen a kalózfilmek és zenék, illetve a hamisított „amerikai” termékek oroszországi elterjedtsége miatt szakadtak meg.