15 ezer új trójai jelent meg az idén

Genda Csongor Zoltán, 2006. november 30. 18:12
A Panda biztonságspecialista legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a 2006-os esztendő első három negyedévében több mint 15 ezer új trójai program jelent meg az interneten, azonban egyre kevesebb vírus tűnik fel újabban.
A biztonsági megoldásokat szállító cég által közzétett tanulmány szerint időről időre több és több hasonló kártevő üti fel a fejét a világhálón, ezzel szemben viszont egyre kevesebb klasszikus vírust regisztrálnak az antivírusszoftver-fejlesztők. A szakértők megfigyelték, hogy a hackerek mindinkább a hátsó kapukat megnyitó, úgynevezett Backdoor-programokat valamint BOT-okat részesítik előnyben más kártevőkkel szemben. Ennek az az oka, hogy ezek segítségével a bűnözők DoS-támadásokat hajthatnak végre, hozzáférhetnek az internetezők személyes adataihoz (leginkább belépőkódok, számlaadatok, stb.) valamint kéretlen üzenetek továbbítására is felhasználhatják ezen rosszindulatú szoftvereket.

A Panda azonban még ötszáznál is kevesebb hagyományos vírust regisztrált a harmadik negyedévben, és szintén elenyésző mennyiségű Dialer megjelenéséről számolt be a biztonságspecialista.