Al-Kaida online támadás Amerika ellen?

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 1. 23:11
Az Egyesült Államok Belbiztonsági Minisztériuma (DHS) attól tart, hogy az al-Kaida terroristacsoport online támadással fogja megbénítani az amerikai pénzintézetek számítógépes rendszereit - adta hírül több tengerentúli napilap is.
A  támadássorozatra a mai naptól kezdődően lehet számítani, s a nemzeti internetes infrastruktúra biztonságáért felelős US-CERT hatósági szerv egész hónapra vonatkozó óvintézkedések bevezetésére szólítja fel a magukat interneten képviseltető gazdasági szereplőket.

Egyelőre nem lehet tudni, milyen valós alapja van az al-Kaida részéről érkező fenyegetésnek, ugyanis a hatóságok az egyik arab weboldalon találtak egy rövid szöveget, amelyben egy a terrorista szervezettel szimpatizáns csoport felszólítja híveit, hogy segédkezzenek az amerikai online pénzintézetek adatbázisainak megsemmisítésében és intézzenek DoS-támadásokat azok weboldalai ellen. A közlemény szerint így állnának bosszút számtalan terroristának titulált honfitársuk fogvatartása ellen.

Számos biztonsági szakértő azonban kételkedik abban, hogy az al-Kaida hackerei valós kárt tudnának okozni, ugyanis szerintük ez egy elhamarkodott és optimista kijelentés volt a terroristák részéről.