Tovább bővül a Digitális Győr projekt

forrás Prim Online, 2006. december 2. 09:38
A 2003-ban indult Digitális Győr projekt, melynek végső célja az egész városban elérhető, szélessávú internet-hozzáférésen alapuló szolgáltatások feltételeinek megteremtése, decemberben új elemekkel járul hozzá a város gazdasági és társadalmi fejlődéséhez.
A nagyközönség előtt szeptemberben bemutatott rendőrségi térfigyelő rendszer és információs terminálok mellett tegnap a közterületi tájékoztatás javítására újabb, a mozgássérültek számára is hozzáférhető információs oszlopot helyeztek ki a város forgalmas és turisztikailag kiemelt fontosságú pontján, a Kazinczy utcában. A terminál funkciója a néhány hónappal ezelőttihez képest látványosan bővül: míg ez idáig a Győrrel kapcsolatos közérdekű információkhoz juthattak hozzá a felhasználók, mostantól mindegyik információs bázison keresztül, minden .hu-ra végződő weboldal látogatható lesz. A projekt későbbi szakaszában elektronikus önkormányzati szolgáltatások is elérhetők lesznek az információs oszlopokon.

A rendszer üzemeltetői folyamatos megfigyelés alatt tartják a terminálokat, ellenőrizve azok rendeltetésszerű használatát, illetve nyomon követve terheltségüket, hogy felismerjék az esetleges igényeket további információs központok felállítására.

Decemberben megvalósul még a projekt egy másik nagyszabású, a város fokozottabb közbiztonságát megvalósító eleme; december 20-án olyan tűzoltási bevetést támogató rendszert vezetnek be, amely alkalmas lesz arra, hogy a tűzfészek közelében tartózkodó tűzoltó sisakkamerájáról közvetített kép a parancsnoki jármű számítógépének monitorján megjelenjen.

A projekt irányítói következő lépésként Győr belvárosának teljes lefedését biztosító, vezeték nélküli információs hálózat beindítását határozták el. Ezt követően pedig egy olyan tömegközlekedési rendszert kívánnak kiépíteni, mely lehetővé tenné, hogy a forgalomirányítás valós idejű információkat kapjon a tömegközlekedési járatok telítettségéről és pillanatnyi helyzetéről.

A rendszer magába foglalja majd valamennyi hivatal már kiépített digitális hálózatát, s ez által megteremtődik az úgynevezett elektronikus önkormányzati ügyintézés technikai lehetősége, amely szintén a lakosság kényelmesebb ügyintézését szolgálná.