Nyomoznak a banki támadások ügyében

forrás Prim Online, 2006. december 2. 16:14
A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Bűnügyi Főosztály eljárást indított ismeretlen tettes ellen számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény bűntette és számítástechnikai eszköz védelmét biztosító technikai intézkedés kijátszása vétség elkövetésének gyanúja miatt.
Az elmúlt napokban egy feltehetően külföldi számítástechnikai bűnöző csoport a Raiffaisen Bank és a Szigetvári Takarékszövetkezet nevében kéretlen e-maileket küldött a pénzintézetek ügyfelei részére, melyben arra kérték őket, hogy az e-mailben megadott Internet címre kattintva érvényesítsék számlájukat, különben azt megszüntetik. Az üzenetek angol és/vagy magyar nyelvűek voltak. A megadott Internet címen a pénzintézetek weboldalával szinte teljesen megegyező, azonban más szerveren található, hamis weblapra jut az ügyfél. Itt az azonosítók, a jelszavak és egyéb adatok megadását követőn látszólag semmi nem történik, de a beírt adatok bűnözők birtokába kerülnek. A jelenlegi információk szerint ilyen módon megszerzett adatokkal több tranzakciót is kezdeményeztek.

A Nemzeti Nyomozó Iroda felhívja a lakosság figyelmét, hogy a bankok e-mailen keresztül soha nem kérnek adatokat az ügyfelektől, illetve leveleikben nem szerepelnek linkek.

Az elkövetési módszerből arra lehet következtetni, hogy esetleg más bankok nevével visszaélve is megpróbálnak bűncselekményt elkövetni, ezért az NNI nyomatékosan felhívja az internet használók figyelmét arra, hogy az internetes banki műveletek esetén körültekintően járjanak el.