Ingyen WiFi Manchesterben is

Milkovits Gábor, 2006. december 3. 17:25
Manchester azt tervezi, hogy a város tágabb közigazgatási területének majdnem teljes lefedésével Európa legnagyobb ingyenes WiFi hálózatát hozza létre.
A tengerentúlon San Francisco, a kontinensen pedig Amszterdam az élő példa, a Nagy-Manchester 90%-ában igénybe vehető WiFi szolgáltatás azonban összesen 2,2 millió ember ellátását biztosítva, a legnagyobb volumenű vezeték nélküli szélessávú internetes szolgáltatás lesz Európában. A városi tanács által indított projekt egyúttal része annak a pályázatnak, amellyel Manchester a brit kormány „Digitális Kihívás Kezdeményezése” által egy kiválasztott régiónak biztosítandó, 3 millió fontos támogatást szeretné megszerezni. A WiFi forró pontok hálózata első körben 160, majd a jövőben több mint 600 négyzetkilométert fed le az északnyugat-angliai nagyvárosban és tágabb közigazgatási körzetében, amelyhez több önálló város is tartozik.

Eközben magán Anglián belül is versenyez egymással a kétféle, az ingyenes önkormányzati, valamint a magáncégek által finanszírozott, üzleti célú WiFi szolgáltatási modell. A konfliktus az Egyesült Államokban kezd kiéleződni, ahol több államban a szabadpiaci versenyt korlátozó tényezőként, be szeretnék tiltani az érdekelt cégek az állami vagy városi finanszírozású ingyen WiFi-t.