Vádat emeltek egy román férfi ellen több mint 150 amerikai kormányzati számítógép feltörése miatt

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 4. 08:02
Vádat emeltek Los Angelesben egy román férfi ellen azért, mert a gyanú szerint betört több mint 150 kormányzati számítógépre és összesen másfél millió dollárnyi kárt okozott, többek között az amerikai űrkutatási hivatalnak - jelentette be pénteken az Egyesült Államok szövetségi ügyészsége.
A 26 éves aradi férfit ötven rendbeli számítógépes kalózkodás és egy rendbeli összeesküvés miatt vonják felelősségre. Ha valamennyi vádpontban bűnösnek találják, akár 54 évi börtönbüntetésre is ítélhetik.

A férfi ellen már Romániában is folyik büntetőeljárás számítógépes kalózkodás miatt, s azután szállítják át az Egyesült Államokba, hogy ez az első eljárás befejeződött.

A feltételezés szerint a román férfi a WhiteHatTeam néven működő hackercsoport tagja volt. A banda elsősorban amerikai kormányzati gépekre próbált meg betörni, mert ezek a világon a legbiztonságosabbak közé tartoznak. Miután bejutottak, olyan jelszavak után kutattak, amelyekkel más számítógépekre is beléphetnek.

A feltört gépek tudományos adatok gyűjtésére, tárolására, elemzésére és technológiai kutatásokra szolgáltak.

Az okozott károk helyreállítása 1,5 millió dollárjába (mintegy 292 millió forint) fog kerülni az amerikai űrkutatási hivatalnak (NASA), az energiaügyi minisztériumnak és a haditengerészetnek.