Szabadfogású Számítógép verseny negyedszer

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 4. 09:03
Negyedik alkalommal hirdette meg az idén 19 éven aluliak számára a C3 Kulturális és Kommunikációs Központ Alapítvány a Szabadfogású Számítógép versenyt, melynek pénteki díjkiosztó ünnepségén 34 fiatal vehetett át értékes nyereményeket az összesen 21 egyénileg  vagy csapatban készített pályaműért Budapesten, a Jövő Házában.
A versenyen idén 525 pályaművet értékelhetett a zsűri, amelyet 443 alkotói csapat vagy egyéni pályázó küldött be. A szervezők nagy örömére az elmúlt évekhez képest a lányok is nagyobb versenyszellemet éreztek, hiszen több mint 100 lány vett részt a versenyen. A pályaművek többsége idén is vidékről érkezett, és a határon túlról is sokan pályáztak, elsősorban a Kárpát-medence térségéből, de az Egyesült Királyságból és érkeztek munkák a zsűrihez.

Peternák Miklós, a C3 Alapítvány kuratóriumának elnöke az ünnepségen elmondta, hogy a verseny célja az alkotóvágy felébresztése és a kreatív, szokatlan, egyéni és különleges megoldások ösztönzése a számítástechnikában.

Az első három évhez hasonlóan idén is a legtöbben internetes honlappal neveztek. Sokan animációt, illetve videót készítettek, de nem volt ritka a grafika sem. Kitűnő elgondolások alapján készített programok, játékszoftverek is érkeztek a versenyre, amiből látható, hogy a 19 év alatti korosztály milyen odaadással foglalkozik a számítástechnikával.

Alsó korhatár nem volt. A legfiatalabb versenyző éppen betöltötte hatodik életévét, a legfiatalabb díjazott pedig egy 9 és 12 éves sepsiszentgyörgyi testvérpár, Dombi Botond és Szabolcs volt, akiknek a Ki engedte ki a kutyuskákat? című animációs gyurmafilmje nyerte el a zsűri egyöntetű tetszését.

A fődíj 1, 2 millió forint értékű ösztöndíj volt, amelyet két versenyzőnek megosztva ítélt oda a zsűri: az egyik fődíjas Jurik Kristóf 16 éves budapesti fiú, a Svindli című animációs film készítője, a másik pedig Topor Zoltán 18 éves fővárosi versenyző, aki egy honlappal nevezett.

Az elsősorban médiaművészettel foglalkozó C3 a digitális kultúra legrangosabb szemléjén, az ausztriai Linzben évente tartott Ars Electronica keretében minden alkalommal meghirdetett U19 Freestyle Computing, azaz a 19 év alattiak szabadstílusú számítógépes versenyének sikerén felbuzdulva indította el négy éve annak magyar változatát. Az első három évben közel 2000 versenyző összesen 1400 pályaművel jelentkezett.

A 2006-os verseny díjnyertes pályamunkái megtekinthetőek december 2-ától a hónap végéig a Jövő Házában rendezett kiállításon, Budapesten.