SpaceNavigator: fejlett navigáció az új 3D alkalmazásokhoz

forrás Prim Online, 2006. december 4. 14:16
A Logitech egyik leányvállalata, a 3Dconnexion ma bemutatta SpaceNavigator nevű termékét. A termék kompatibilis a Google Earth és Google SketchUp szoftverekkel, valamint a ma kapható legnépszerűbb 3D tervező alkalmazásokkal is. A SpaceNavigator segítségével természetesen és könnyedén mozoghatunk minden háromdimenziós környezetben. A Logitech és a Google fejlesztői közösen dolgoztak rajta, hogy a SpaceNavigator együttműködjön a Google Earth alkalmazással.
A SpaceNavigator hat darab optikai érzékelője folyamatosan és több szálon juttatja a navigációs adatokat a 3D alkalmazáshoz. Ezzel a megoldással úgy repülhetünk végig háromdimenziós világokon, hogy közben egyszer sem kell megállnunk és az egeret vagy a billentyűzetet használnunk az irányváltásokhoz.

Az egeret kiegészítő, ám a másik kézben tartott SpaceNavigator jelentősen lecsökkenti a 3D képek kezeléséhez szükséges eszközváltások számát, így javítja a munka hatásfokát. Ezen is túlmenően a SpaceNavigator egyidejűleg képes pásztázni, nagyítani és forgatni a 3D objektumokat, ami az egérrel és a billentyűzettel eddig nem volt lehetséges. Akik több 3D alkalmazást is használnak, azok tudják igazán értékelni, ahogy a SpaceNavigator egységessé varázsolja a különböző programokban való navigációt.

A SpaceNavigator egy kis felületű, de nehéz acéltalapzattal támaszkodik meg az asztalon, és egy minden irányba hajlítható vezérlőgomb van rajta. Ha a gombot elmozdítjuk, az optikai érzékelők a folyamatos mozgást továbbítják a 3D környezetet ábrázoló alkalmazás felé. A vezérlőgombot lehet befelé nyomni, kifelé húzni, dönteni és forgatni. Az optikai érzékelők bármilyen irányú, néhány milliméternyi elmozdulásra is reagálnak. Egy erősebb nyomás gyors mozgást eredményez, míg egy gyengédebb mozdulat lassabbat. A SpaceNavigator két programozható nyomógombja (3 és 9 óránál) további segítséget nyújtanak a munkában, és használatukkal még kevesebbszer kell kezünket a SpaceNavigator vezérlőgombjáról az egérre vagy a billentyűzetre helyezni.

A SpaceNavigator beállításait – például a sebesség változtatását – az új 3Dconnexion konfigurációs varázsló szoftverével lehet elvégezni. A program animációkkal és képekkel illusztrálja az egyes beállítások működését és hatását az eszközre. A konfigurációs varázsló utolsó oldalán bemutató alkalmazásokat is találunk, amikkel azon nyomban kipróbálhatjuk a SpaceNavigator használatát. A SpaceNavigator működik a Windows XP 32-bites és 64-bites változataival is.

A SpaceNavigator PE (otthoni használatra szánt verzió) javasolt fogyasztói ára 59 euró, magyarországi végfelhasználói ára még nem ismert.