Aktivált mikrofon: lehallgathatják mobiljainkat

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 4. 23:01
A hatóságok munkatársai indokolt esetben lehallgathatják az általuk megfigyelt személyeket oly módon, hogy aktiválják azok telefonjainak mikrofonját. Ezt a módszert alkalmazta az FBI is egy veszélyes amerikai maffiatag elleni nyomozás során.
A CNet értesülése szerint az Egyesült Államok igazságügyi minisztériumának engedélyével hallgatta le a Szövetségi Nyomozóiroda John Ardito, a helyi maffia egyik fejének mobiltelefonját úgy, hogy távolról aktiválták a készülékébe épített mikrofont. Az FBI munkatársai ezáltal az ügy megoldását elősegítő fontos információk birtokába jutottak. Az időközben nyilvánosságra került bírósági dokumentum szerint a Roving Bug-technika néven emlegetett eljárás teljesen törvényesnek bizonyul indokolt esetben.

A mobiltelefonok mikrofonjait azonban gyakran még akkor is aktiválni lehet, ha azt kikapcsolja tulajdonosa, ugyanis ebben az esetben sem szűnik meg azok áramellátása, csupán stand-by módban üzemelnek. Így például lehallgatható a legtöbb Nokia készülék is, s ez ellen csakis az akkumulátor eltávolítása nyújthat védelmet. Ugyanígy aktiválható számos Samsung, illetve Motorola modell mikrofonja is.