2012-ig eldőlt a .com domain sorsa

Kiss Ádám Zoltán, 2006. december 5. 12:04
Az USA kormánya áldását adta a Verisign és az ICANN szerződésére, így az ellenzők maradtak alul, és 2012-ig eldőlt a biztos bevételi forrást jelentő .com domain sorsa.
A szerződést az internet sorát felügyelő szövetség, az Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN) kötötte a Verisignnal, ám a megállapodást sokan támadták. Az egyik legfontosabb ellenérv az volt, hogy az internet lényegéből adódóan nemzetközi jellegű, így a legkevésbé sem logikus, hogy az alapdomainként számon tartott .com egy amerikai vállalat felügyelete alatt marad.

A megállapodás még márciusban került az amerikai kereskedelmi minisztérium elé, melynek országos telekommunikációs és informatikai szervezete nem kevesebb mint kilenc hónapig vizsgálta a szerződést. A hosszas folyamat során meghallgatták az iparág és a független szervezetek véleményét is, ám végül jóváhagyásra terjesztették fel a megállapodást. A döntés nem kedvez a domain függetlenségének, hiszen így az 1999-óta a Verisignnál levő .com további hat évig a cégnél marad, ám ami biztosan rossz hír, hogy ezzel együtt áremelkedés is várható. A Verisign szerződésében ugyanis a hat évből négy évre vonatkozó 7 százalékos áremelkedés is szerepel a .com domainek megújításának eljárási díjainál.