Hitachi pengeszerverek Xeon és Itanium 2 processzorokkal

Széll Zoltán, 2006. december 5. 18:29
A Hitachi bevezette az ipar első igazi ’vállalatosztályú’ pengeszerverét. Az új BladeSymphony pengeszerver hatalmas teljesítményt szállít, amely többek között a Virtage beágyazott virtualizációs technológiának és a Blade SMP Interconnect technológiának köszönhető.
Közel 10 évvel azután, hogy a piacon megjelentek a vállalati adatközpontok konszolidációjához fejlesztett első pengeszerverek, a Hitachi megkezdte az ipar első vállalatosztályú pengeszerverének szállítását. Ezeket a pengéket a különlegesen kritikus, vállalatszintű igényekhez fejlesztették, ahol alapvető követelmény az alacsony beszerzési, üzemeltetési és egyéb költség, valamint a nagy méretezhetőség és rugalmasság.

A Virtage technológiával kombinált BladeSymphony pengeszervert a Hitachi Ltd. leányvállalata, a Hirachi America Ltd. jelentette be. Az új termék a Hitachi BladeSymphony sorozat legújabb tagja, amely vállalatosztályú adatközpont funkciókkal rendelkezik, és magába foglalja a Virtage beágyazott virtualizációs jellemzőket, amelyet a szoftver megoldások széles választéka támogat. A virtuális számítógép-képesség csökkenti a költségeket, ugyanakkor növeli a menedzselhetőséget és a teljesítményt.

A Virtage technológiával kombinált BladeSymphony tartalmazza még a különleges penge SMP (szimmetrikus multiprocesszoros) belső összeköttetés technológiát, amely növeli a méretezhetőséget, és lehetővé teszi, hogy a felhasználók több pengét konfigurálhassanak egyetlen rendszerben. A Virtage technológiával kombinált BladeSymphony Észak-Amerikában januárban lesz kapható. Az első vásárlók egyike a Stanford Egyetem CBRL (Cardiovascular Biomechanics Research Laboratory) egysége.

A BladeSymphony pengék kétmagos Xeon, illetve kétmagos Itanium 2 processzorokat tartalmaznak. A rendszer különlegessége, hogy 32/64 bites Xeon lapka- és 64 bites Itanium 2 processzoralapú pengék egy 10U (44 mm) magas házban vegyesen használhatók.

A Japánban 2006. augusztusban bevezetett  rendszer első hivatalos bemutatója Észak-Amerikában az Intel IDF 2006 ősz fejlesztőkonferencián volt. A forrócserés pengék Windows és Linux operációs rendszer felügyelete alatt futhatnak. Az új pengeszerverekben használt kétmagos Intel processzorok magukba foglalják az Intel VT (Intel Virtualization Technology) megoldást, amely megengedi, hogy a felhasználók kombinálják a különböző pengéket és méretezhessék a rendszert. A legnagyobb teljesítményű, virtuális képességekkel rendelkező BladeSymphony pengék a kétmagos Intel Itanium 2 9000 sorozatú mikroprocesszorokon alapulnak.

Az áttörő teljesítményű technológián alapuló Virtage BladeSymphony szerverek megoldják a méretezhetőséget vállalatosztályú méretben. A rendszer egy SMP architektúrában különleges hátlapot használ, amely megengedi több penge összekapcsolását egyetlen fiókban. A kétprocesszoros (4-utas) Itanium processzoros pengékkel a BladeSymphony két nyolcprocesszoros (16-utas) szerverig méretezhető egyetlen 10U (44 mm) magas fiókban. Ez a megoldás csökkenti a szerver helyfoglalását és energiafelvételét.