Synergon: Cisco IP telefonok a Raiffeisen Bankban

forrás Prim Online, 2006. december 6. 11:21
A Synergon Cisco IP telefónia megoldást szállított a Raiffeisen Bank részére.  Az új IP telefonrendszerek kiépítésével a bank jelentős költségmegtakarítást ért el.
A Raiffesen Bank Zrt. 2003 őszén kezdte el hároméves fióknyitási projektjét. A bank a fióknyitásokat megelőzően egy átfogó voice szolgáltatási felmérést kért, kiemelt figyelemmel a telefonhálózat területén megvalósítható megoldásokra, amelynek eredményeként a bank üzleti céljainak hosszú távon leginkább megfelelő megoldás, az IP telefon technológia került ki nyertesként. A bank többfordulós tender és tesztelés alapján alvállalkozóként a Synergont kérte fel a Cisco alapú IP telefonhálózat kialakítására. Az új fiókok kialakítása mellett a projekt része volt a régi fiókok telefoncseréje is. 

Az eddig eltelt 3 év alatt a Bank a Synergon szakembereinek támogatásával 52 új fiókot és 70 régi fiókot épített ki Cisco IP telefonhálózattal.

A rendszer központi hívásvezérlését és adminisztrációját jelenleg két darab 7835-ös 4.1-es verziójú CallManager látja el, ezekhez kapcsolódik több mint 1500 db IP telefonkészülék. A CallManagereken redundáns központi hívásirányítás és terheléseloszlás garantálja a nagyfokú üzembiztonságot. A bank fiókhálózata közötti közvetlen hívások a fióki 2620-as és 2811-es gateway funkciót is ellátó routereken lépnek ki, ami jelentős költségmegtakarítást biztosít. Az IP telefonhálózat és a Bank központjában meglévő nagy teljesítményű, korszerű PBX típusú telefonközpont közötti forgalmat egy 60 híváscsatornás központi 3600-as gateway bonyolítja. A mobiltelefonok hívási költségének csökkentése érdekében a régióközpontokba IP/GSM gateway-ek telepítésére került sor.

A bank a Cisco IP telefonrendszer bevezetésével jelentős költségmegtakarítást ért el. A meglévő informatikai és kommunikációs berendezések illesztése, valamint az igényelt telefonfunkcionalitás kialakítása során alapvető problémák nem merültek fel. A Raiffeisen Bank Zrt. fiókhálózatának bővítése tovább folytatódik.