Fekvőházba szánt újdonságok a Spire-től

Kiss Ádám Zoltán, 2006. december 6. 13:25
Meglehetősen sok problémát okoz, hogy a vállaltok körében népszerű kisebb méretű fekvő házakba nem fér el az Intel gyári 775-ös hűtője. A gondot a Spire-nak duplán sikerült orvosolni, a cég kétféle lapos hűtőt is kifejlesztett.
Az egy unitos hűtők közül az első a Lunar II névre hallgat. A hűtőtest rézből készült a kiváló hővezetés érdekében. A test CPU-val érintkező része kiváló felületkezelést kapott. A csomagban mellékelik a hővezető pasztát, ami sokak szerint egyike a piacon kapható legjobbaknak. A cooler tetejére egy úgynevezett blower-fan ventilátort szereltek. Ez a műanyagházas ventilátor oldalra fújja ki a levegőt, ami sokkal jobban megfelel a bookPC házakban, hiszen követi a levegőáramlás irányát.

A másik újdonság egy 1U-s passzív hűtő. Az alacsony, széles korong alakú hűtő szintén teljesen rézből készült, közepe egyetlen masszív réztömb, amelyet korongalakban lamellák vesznek körül. Ezeket a lamellákat hullámalakúra alakították, hogy ezzel is növeljék az aktív felületet. Passzív hűtőként nyilvánvalóan korlátozottabb a hűtőképessége. A gyártó szerint bármilyen hőleadású 775-ös CPU-n használható, de szükséges lehet direkt, vagy indirekt levegőáramlást biztosítani a házban. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy szükséges lehet olyan rendszerhűtőt beépíteni, amely közvetlenül, akadály nélkül tudja lefújni a hűtőt.