Hogyan viselkedik az új Nikon kitobjektíve?

Széles Csongor, 2006. december 6. 13:53
A Nikon új alapobjektívét, az AF-S DX 18-55 f/3.5-5.6 G EDII-t a D40 DSLR mellé csomagolják, de külön is megvásárolható lesz. A D50-nel kapható eredeti kitobjektívet áttervezték, lássuk hát miben változott.
Specifikációk


Felépítés és kezelhetőség

Az objektívet nagyjából a 21 mm-es gumírozott markolat uralja, ezzel állíthatjuk a zoomot is. Az AF/MF kapcsoló a megszokott helyén van, a kézi élességállítást szolgáló gyűrű az objektív elején található. A foglalat átlagon felüli minőségű műanyagból készült és eléggé jól bírja a gyűrődést, jó néhány objektívcsere után sem látszott rajta a használat.

Zoomoláskor az objektív harsonaszerűen, finoman mozog, viszont a külső lencsetag élességállítás közben elfordul, így bizonyos szűrőket nem használhatunk. Érdekessége azonban, hogy valamilyen szűrőt kénytelenek leszünk venni, ugyanis a külső lencsetag foglalatán egyszerűen nincs semmiféle hely az objektívvédő sapkának.

A Nikon új pehelysúlyú SWM fókuszrendszere halk, a legtöbb esetben megfelelően gyors is és kedvező fényviszonyoknál pontos, ám gyenge fényben többször téved. Ilyenkor - és ez az egész kategóriára jellemző - nem lehet az autófókuszt manuálisan korrigálni, hanem át kell kapcsolni kézi élességállításra. Bár ez első hallásra körülményesnek tűnik, egyáltalán nem kényelmetlen.

Minőség

Az objektív DX típusú, ami azt jelenti, hogy csak a digitális DSLR modellekkel használható, a filmes gépekkel használhatatlan a túl nagy vignettálás miatt.

18 mm-en a kép közepén az objektív szép, éles képet rajzol, de a kép szélei felé haladva csak átlagos minőséget produkál. Kategóriájára jellemző, hogy a képminőség a fókusztávolság növelésével egyetemben romlik, amit minduntalan rekeszeléssel kell korrigálni. Nagylátószögű állásban elég jó felbontást hoz az kitobjektív, viszont torzítás tekintetében eléggé rosszul áll: nagylátószögű állásban a hordótorzítási érték -3,79% (elfogadhatatlan), tele állásban -0,25%.



Kromatikus aberráció tekintetében jó közepesnek mondható, az erősen kontrasztos részeknél a világosabb színek átütnek a sötét színeken, de ez szintén korrigálható rekeszeléssel. A kontraszt tele állás felé haladva nem túlzottan, de csökken.

Értékelés

A pehelysúlyú kialakítás ellenére az objektív nem kelti sem az olcsóság, sem az igénytelenség érzetét. Bár teljesítmény tekintetében nem kell túl sokat várni tőle, nem tartozik a leggyengébbek közé (felülmúlja a Canon 18-55 mm-es kitobjektívét). Az autofókusz megfelelően működik, sőt a kézi élességállítás is jól használható. Mindent összegezve, kitobjektívnek - ha elfelejtjük a torzítási adatokat - teljesen megfelel.

Előnyök:


Hátrányok: