A Sun Niagara 2 processzor újabb részletei

Széll Zoltán, 2006. december 6. 20:01
A Sun Microsystems az első generációs UltraSparc T1 Niagara processzort a jövő évben követő második generációs Niagara 2 lapka néhány újabb részletét fedte fel.
Az első generációs Niagara lapka 70 watt energiát igényel, míg a második generációs Niagara 2 processzor 70-80 W-ot – mondta John Fowler, a Sun egyik alelnöke egy interjúban.

Bár a Niagara 2 energiaigénye kicsit magasabb, mint a Niagara 1 processzoré, azonban több funkcionális egységet tartalmaz és 64 utasítást – programszálat - képes egyidejűleg kezelni. Ez a mennyiség a Niagara 1 lapkáénak kétszerese. Ez azt jelenti, hogy teljesítmény/W értéke közel kétszer magasabb.

A Niagara 2 lapka 10 Mbps sebességű hálózatot, teljes sebességű titkosítást, PCI Express kommunikációs csatornát és négy memóriavezérlőt tartalmaz. A következő generációs Niagara lapka egy újabb lépés a „system on a chip” (rendszer egy lapkán) konstrukció irányába.

A Niagara 2 a memóriaoldalon FB-DIMM (fully buffered dual inline memory modules = teljesen pufferelt kétsoros memóriamodulok) igényel. Ez sokkal energiatakarékosabb technológia, mint a Niagara 1 alapú rendszerekben ma használt DDR2 memória. Mivel a Niagara 2 alapú rendszereket nagyobb memóriával használják majd, mint a Niagara 1 alapúakat, energiafelvételük meghaladja majd az elődökét. „A rendszereket a jövőben egyre nagyobb memóriával használják, de a maihoz hasonló méretű memóriával a Niagara 2 alapú rendszerek kevesebb hőt termelnek majd ” – mondta Fowler.

A Sun az első Niagara alapú szervereket egy évvel ezelőtt vezette be, és jelenleg negyedévenként több mint 100 millió dollár értékben szállítanak a piacra ilyen rendszereket. A Niagara 2 alapú modellek 2007. második felében érkeznek. A két rendszer megerősíti a Sun pozícióját a kis- (low-end) és közepes teljesítményű (midrange) szerverek piacán.

Az első generációs Niagara 1 csak kevés lebegőpontos utasítás végrehajtására alkalmas, mivel a nyolc CPU maghoz csak egyetlen lebegőpontos egységet tartalmaz. Ezzel szemben a Niagara 2 magonként tartalmaz egy lebegőpontos egységet, mondta Fowler, majd hozzátette, hogy az első tesztek alapján a kezdeti SPECfp számok nagyon szépek. Ezért az új processzor kivételes lebegőpontos teljesítményre képes, és így használható lesz a sok lebegőpontos számítást igénylő tudományos alkalmazásokhoz is.

A Sun már fejleszti a sokkal nagyobb teljesítményű Niagara 3 processzort, amely kiterjeszti a jelenleg használt Niagara 2 képességeit, elsősorban azzal, hogy még több programszálat kezel egyszerre.