Microsoft online könyvkereső

Milkovits Gábor, 2006. december 7. 06:18
A Microsoft csütörtökön béta tesztváltozatban útjára bocsátja saját internetes könyvkereső szolgáltatását Live Search Books néven.
A specifikus kereső közvetlenül, illetve a Windows Live Search integrált részeként egyaránt elérhető lesz. Az adatbázisban a szoftveróriás kezdeményezésére a British Library, a Kaliforniai Egyetem (UCLA), illetve a Torontó-i Egyetem elektronikus formában archivált kötetei szerepelnek, feltéve, hogy nem védi őket a szerzői jog. A jövőben folyamatosan más intézmények könyvállománya is kereshető lesz, illetve olyan tartalmak is, amelyek jogvédettek ugyan, ám felhasználásukhoz a kiadó hozzájárul. Mindez azért is kiemelten fontos kérdés, mert a Google hasonló megoldása, a Google Book Search a közreműködő könyvtárak teljes digitalizált anyagát kereshetővé teszi, igaz ugyan, hogy korlátozásokkal. A szerzői jogok tulajdonosai ugyanis ott is kérhetik a könyvek eltávolítását, emellett pedig az ilyen olvasmányokba csak korlátozott mértékű betekintést nyerhetnek a felhasználók. A Google Book Search ennek ellenére heves tiltakozást váltott ki a kiadók részéről.

Fontos újítás, hogy a Live Search Books a gyakorlatban is integrált része lesz a Windows Live Searchnek, ami azt jelenti, hogy az általános kereső automatikusan elvezet az adatbázisban szereplő könyvekhez, amennyiben ezek tartalmazzák a feltételeknek legmegfelelőbb, a legpontosabb, vagy a legkimerítőbb találatokat. A megoldás kizárólag teljes szövegeket tartalmaz, amelyek a Google-éhoz hasonlóan PDF fájl formátumban hozzáférhetők és kezelhetők.

A Microsoft a könyvkereső beindításával párhuzamosan teljes orvosi szakfolyóiratokkal bővíti Windows Live Academic Search, intézményeknek előfizetéses konstrukcióban elérhető speciális tudományos keresőjét, amelynek adatbázisa a lépéssel egy csapásra megnégyszereződik.