Digitális televíziózásra vált Hollandia

Milkovits Gábor, 2006. december 7. 07:03
Hollandiában a hétvégén az ország teljes területén átváltanak a digitális földi tv-adásokra, és egyúttal megszüntetik az analóg földi műsorszórást.
A hollandok december 11-től kizárólag speciális antennával, illetve a régebbi készülékeken még egy 40-80 euróba kerülő adapter segítségével nézhetik a televíziót, amennyiben nincs kábeltévéjük. Csak a három közszolgálati csatorna lesz ingyenes, míg a kereskedelmi adók előfizetési díjat kérnek majd. Az országban 1951-ben indították be az analóg adásokat, így a mostani lépéssel egy több mint fél évszázadot átívelő korszak zárul le. A holland médiában három hónapja figyelemfelhívó kampány folyik, amely részletes tájékoztatást nyújt a polgároknak a technológiai váltással kapcsolatos teendőkről. A digitális földi műsorszórás bevezetéséhez 15 új adóállomást kellett felépíteni a meglévő 28 mellé, és így a hivatalos tájékoztatás szerint csupán az egyébként gyakorlatilag teljesen sík ország 2%-án adódhatnak vételi problémák.

A hollandok egyébként meglehetősen jól felkészültek, mivel felmérések szerint már csak 74 ezer háztartásban használnak hagyományos tv antennát. A digitális tunerrel felszerelt televíziók arányáról nem közöltek adatot.