NEC "rácsbillentyűzet"

Kiss Ádám Zoltán, 2006. december 7. 10:16
Az NEC az ITU 2006-on mutatta be teljesen új felfogású billentyűzetmegoldását, mely a numerikus gombok leváltására hivatott, és a cég rácsbillentyűzetnek nevezte el.
A hivatalosan LatticeKey Interface névre keresztelt megoldás forradalmasíthatja a mobileszközök kezelésének módját. Az elképzelés szerint a hagyományos feliratokkal ellátott funkciógombok helyett egy 21 érzékelőből álló, kézre eső szenzorfelületet alkalmaznak. A működési elv egyszerű, például a számok bepötyögése helyett egyszerű mozdulatokkal tárcsázhatunk, ezek természetesen személyre szabhatók. A rácsbillentyűzet minden funkciót képes ellátni, külön mozdulatok szolgálhatnak a betűk, menüváltás, hangvezérlés kezelésére.

Az ötlet meglehetősen merész és új, ám a cég vélhetően nagy lehetőségeket lát benne, mivel nem csak elméletről van szó, az NEC több működőképes telefonon szemléltette a rácsbillentyűzetet a hongkongi telekommunikációs vásáron. Az elképzelés egyelőre tesztfázisban van, ilyen megoldással szerelt sorozatgyártású készülék bemutatásáról még nem beszélt az NEC, de könnyen elképzelhető, hogy az első ilyen modell még hagyományos billentyűzettel is rendelkezni fog, megkönnyítendő az átszokást az új interfészre.