A Panasonic két új, 3 CCD-vel szerelt, High Definition kamkordert mutatott be

Széles Csongor, 2006. december 8. 13:58
A Panasonic két új High Definition kamkordert mutatott be, amelyek a szórakoztatóipar által támasztott egyre nagyobb elvárásoknak igyekeznek megfelelni. A nagyobb és nagyobb képátlójú HD tévékészülékek egyre nagyobb követelményeket támasztanak a videókamerák felé. A két új HDC-SD1 és a HDC-DX1 kamera tetszetős, részletgazdag High Definition videófelvételeket készít, sőt a hangminőséget külön ki kell emelnünk, ugyanis megállja a helyét még a legelőrehaladottabb hangrendszereken is.
A HDC-SD1 a nagy tárhelyet biztosító (a jelenlegi max. kapacitás 8 GB) SDHC memóriakártyára rögzíti a videóanyagot. Ez a kis zömök készülék a világ legkisebb, legkönnyebb 3CCD-s HD kamkordere. Mivel nincs benne mozgó alkatrész, különösen jól bírja az ütést is. Bár nem kell rögtön bokszolózsákra gondolni, a felhasználó megbízható működést és elméletileg hibátlan videófelvételeket várhat el a HDC-SD1 modelltől.

A HDC-DX1 a mindenki számára hozzáférhető 8 cm-es DVD lemezre rögzít. Támogatja a DVD-RAM/-R/-RW és DVD-R lemezeket is. Ez azért jobb a filmszalagos megoldásoknál, mert ugyebár nem kell visszatekerni a filmet és lényegében azonnal meg is nézhetjük felvételeinket, hisz a DVD lejátszó már szinte minden nappaliban ott van. A hangot és a képpel együtt a könnyebb tárolás érdekében a DVD lemezre rögzíti a kamera.

Mindkét modell a nagy felbontású AVCHD formátumot használja és a 3CCD-s technológiának köszönhetően a gyakorlott és tehetséges amatőr videós a profi tévériporterekkel is felveheti a versenyt. A HDC-SD1 4 GB SDHC memóriakártyára kb. egy óra HD videóanyagot képes rögzíteni, míg a HDC-DX1 kb 40 perc HD videót képes rögzíteni egy kétrétegű 8 cm-es DVD-R lemezre.

Márciusban mindkét kamera a boltokban lesz, a HDC-SD1 kb 300 000, a HDC-DX1 kb. 280 000 Ft-ba fog kerülni. A modellek Japánban már december 15-től kaphatóak lesznek.