Siemens: IMS és One Network a Távol-Keleten

Kovács Attila, 2006. december 9. 09:21
A Fujian Telecom (FT), a China Telecom (Kína legnagyobb telekom szolgáltatója) leányvállalata a Siemens Networks üzletágat bízta meg egy IP-alapú multimédia-alrendszer (IMS) megvalósításával és öt évre szóló gondozásával. Ennek segítségével az FT számos multimédiás szolgáltatást fog majd kínálni mind fix- mind mobilhálózati előfizetőinek.
Ez már a konvergens hálózati technikára szóló második kínai megrendelés a Siemensnek. Az új IMS-platformot azokon a Fujian (Fu Csien) tartományban egész évben tartott vásárokon fogják használni, amelyek rendezőinek már hosszú évek óta az FT nyújt telekommunikációs szolgáltatásokat, illetve hátteret. Ezek most az IMS révén kibővülnek, és a marketinget és reklámot is támogatják, valamint valós idejű esemény-koordináció kialakításához adnak eszközöket. Sőt, a vásárlátogatók is magasabb színvonalú kiszolgálást kaphatnak akár fix- akár mobilhálózaton át, pl. check-in szolgáltatást a VIP-szállóvendégeknek, időjárás-jelentést; a későbbiekben pedig IP-alapú hang- és adatszolgáltatásokat, mint amilyen a Voice-over-WLAN  és az IP-Centrex. Az egyetlen platform (IMS) megléte biztosítja, hogy az FT-nek nem kell többféle hálózatot kiépítenie, vagyis költséget takaríthat meg.

A hongkongi ITU Telecom World/3G World Congress rendezvényen volt a Siemens “One Network” koncepció teljes infrastruktúrájának premierje. A Siemens Networks üzletág új koncepciója hozzásegíti a rádióhálózatok üzemeltetőit, hogy „kordában tarthassák” költségeiket: e szerint ugyanazon bázisállomás egyidejűleg GSM és UMTS (W-CDMA) állomásként is üzemeltethető, miáltal a meglévő GSM infrastruktúra (antennák, kábelek, és fontos bázisállomás-komponensek) maximális hatékonysággal használható ki, a hálózat minden szakaszát beleértve. A „One Network” termékcsalád legújabb tagjai egyszerre GSM- és UMTS-képesek , így  lehetővé teszik UMTS-adatoknak a GSM 900 MHz-es frekvencián való átvitelét a hálózat-eléréstől kezdve az alaphálózaton át a transzport-hálózatig és a hálózat-vezérlésig. A másik „One Network”-újdonság a Surpass hiD 3100 típusnevű Mobile Access Gateway rendszer. Ez a TDM, ATM és IP protokollok szerint végez adattovábbítást a mobil transzport-hálózatban, így ideális interfészt biztosít a rádió- és a transzport-hálózat között. Ennek az „Any-to-any“ vagyis „bármit bármibe” funkcionalitásnak, a leendő szabványok (mint  pl. LTE ) támogatásának és a DSL-hálózatokhoz  való kapcsolódás lehetőségének köszönhetően a vonalbérletek akár 80%-kal is csökkenthetők.