Samsung 18-szoros SATA Lightscribe DVD író

Milkovits Gábor, 2006. december 9. 09:35
A Samsung egy olyan 18-szoros sebességű DVD író optikai meghajtót mutatott be, amely SATA interfésszel és Lightscribe technológiával is rendelkezik, amivel „természetesen” első a világon.
A Lightscribe segítségével a felhasználó tetszés szerinti ábrát nyomtathat az optikai lemez felületére, így akár az eredetihez megszólalásig hasonló DVD film lemezt készíthet. A WriteMaster SH-S183L nevű modell adatátviteli sebessége a SATA interfésznek köszönhetően 600 MB/s, habár a valós adatátvitel a médiumok természetéből fakadóan ennél lassúbb – a 18-szoros írási sebesség például csupán 24,3 MB/s-nak felel meg. Az író a DVD-R és DVD+R emezeket 18-szoros, a DVD-RW-ket 6-szoros, a DVD+R DL és DVD+RW lemezeket 8-szoros, a DVD-RAM-okat pedig 12-szeres sebességgel képes írni, míg az egyszer írható CD-ket 48-szoros, az újraírhatókat pedig 32-szeres sebességgel égeti. Az olvasási sebesség a 8-szorostól (DVD+R DL) a 16-szorosig (DVD-ROM) terjed.

A WriteMaster SH-S183L a bejelentéssel egy időben piacra kerül Dél-Koreában és Észak-Amerikában, utóbbi piacon 90 dollár körüli áron. Az európai forgalmazásról egyelőre nincs adat.