14,5 millió dollár kártérítést fizet a HP a megfigyelt alkalmazottaknak

Milkovits Gábor, 2006. december 10. 08:38
A Hewlett-Packard megegyezett a kaliforniai főügyésszel arról, hogy a cég 14,5 millió dollár kártérítést fizet titokban megfigyelt alkalmazottainak.
A HP berkein belül még szeptemberben robbant ki a botrány annak kapcsán, hogy a cég igazgatótanácsának egyes tagjai, köztük Patricia Dunn elnök magánnyomozók bevonásával illegális belső nyomozást folytattak alkalmazottak ellen, hogy kiderítsék egyes bizalmas információk kiszivárogtatóinak kilétét. Az eset kapcsán Dunn le is mondott, ám sem ez, sem a most megígért kártérítés nem mentesíti őt, valamint Kevin Hunsaker vállalati jogászt és a két magándetektívet a kapcsolódó büntetőeljárás alól. A megállapodás értelmében ugyanakkor a megfigyelt személyek nem tarthatnak igényt további kártérítésre polgári peres úton. Az összegből egyébként 1 millió dollárt az eljárási és nyomozati költségekre, 13,5 milliót pedig magára a kártalanításra fordítanak majd.

A Hewlett-Packard szóvivője útján közölte, hogy egy ötéves programot indítanak el a cégnél az etikai normák fejlesztésére, amelynek végrehajtására új vezetőket is kineveznek majd. Az ügy érdekessége, hogy Patricia Dunn, a HP volt elnöke szeptember végi távozásakor közleményben jelentette ki, hogy a személyiségi jogokat sértő kiszivárogtatási vizsgálatért nem ő felelt a cégnél, hanem többek között éppen utódja, a vezérigazgató és januárig egyben ügyvivő elnök Mark Hurd.