Ösztöndíj diákoknak: A jövő Nobel-díjas fizikusa

forrás Prim Online, 2006. december 9. 13:00
“A jövő Nobel-díjas fizikusa” címmel ösztöndíjat hirdet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Fizikai Intézete és a Pázmány-Eötvös Természettudományi Információs Alapítvány. A kezdeményezés célja az ország tehetséges középiskolai tanulóinak ösztönzése a kutatói pálya választására. Az ösztöndíj értéke a 2007-2008-as tanév során összesen 1 millió forint, amelyet a legjobb pályamunkát benyújtó, az ELTE Fizika BSc szakára első helyen jelentkező középiskolás nyerhet el.  A pályázat beadási határideje 2007. május 31.
Lehetőség a világszínvonalú kutatómunkára

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Karának Fizikai Intézete a magyar fizikusnevelés legfontosabb műhelye, az elmúlt évszázad során számos kiválóságot adott hazánk és a világ tudományának. Az ELTE TTK az egyetemi rangsorok alapján ma Magyarország legtehetségesebb hallgatóit képzi a természettudományos, műszaki és informatikai képzést folytató egyetemi karok közül. A Fizikai Intézet végzős fizikus hallgatóinak vannak a legszélesebb lehetőségei doktori témájuk kiválasztására, vagy kutatóként való elhelyezkedésre a hazai és külföldi multinacionális vállalatok és bankok hazai kutatási egységeinél. A hallgatókat az ország legkiválóbb fizika professzorai oktatják, akik közül eddig tízen szerepeltek a Mindentudás Egyetemének programjában.
 
Az utóbbi évtizedek gazdasági-társadalmi változásai megnehezítették, hogy a legtehetségesebb fiatalok a kutatói pályát válasszák, és a tudomány nagy és fontos kérdéseivel foglalkozzanak. Európai Uniós csatlakozásunkkal hazánk visszaintegrálódott a fejlett országok közösségébe, mely a következő évtizedekben megteremti a most felnövekvő nemzedék számára annak a lehetőségét, hogy hazánkban világszínvonalú kutatómunkát végezzen, és tehetsége révén elnyerje a világ legfontosabb tudományos elismerését, a Nobel-díjat.

Kiből lehet a jövő magyar Nobel-díjas fizikusa?

Fontos, hogy a hallgatók és tudósok e kiválósági centruma maga is előremutató célokat tűzzön ki ebben a folyamatban. Ennek első lépése az ELTE Fizikai Intézet és a Pázmány-Eötvös Természettudományi és Információs Alapítvány részéről indított kezdeményezés. „A jövő Nobel-díjas fizikusa” ösztöndíj célkitűzése, hogy felkeltse a kutatói pálya iránti érdeklődést a pályaválsztás előtt álló diákok körében, és motiválja őket már az egyetemi tanulmányok megkezdése előtt. Az ösztöndíjra jelentkezni egy tudományos kutatási tervvel, vízióval, ötlettel lehet, amelynek témája a fizika, illetve határterületei, mint például az informatika, a biológia és a kozmológia. A pályamunka legyen rövid, tömör és lényegretörő, maximum 3 oldal terjedelemben vázoljon egy elképzelt tervet arra vonatkozóan, hogy a pályázó milyen tudományos téma iránt érdeklődik, a természet mely titkát szeretné felderíteni, milyen kutatást szeretne végezni, amiért egyszer majd akár Nobel díjat kaphat.

A beérkező pályaműveket az ELTE Fizikai Intézet professzoraiból álló bizottság olvassa és bírálja el. A legjobb pályamunkát benyújtó diák összesen 1 millió forint értékű ösztöndíjat kap a 2007/2008-as tanév során. A pályázatnak legkésőbb 2007. május 31.-ig meg kell érkeznie az Alapítvány címére, 1117 Budapest, Pázmány Péter sétány 1/A.
A pályázat benyújtásának feltételei a http://fizika.elte.hu honlapon találhatók.

Sajtóközlemény