Sun Rock processzor 16 maggal

Széll Zoltán, 2006. december 9. 20:13
A Sun következő generációs nagy teljesítményű processzora – ’Rock’ kódnéven ismert – 16 CPU magot tartalmaz és az év vége előtt „tape out” (gyártásra kész) fázisba kerül. A Sun ezzel a szerverprocesszor kategóriában a magok számát tekintve megelőzi a két legnagyobb mikroprocesszor gyártót (Intel és AMD), valamint az IBM-et.
A Sun Rock kódnevű lapka kétszer több magot tartalmaz, mint a 2005-ben kibocsátott UltraSparc T1 generáció. Az utóbbi ’Niagara’ néven is ismert. A hír szerint a Sun Rock mikroprocesszor tervezői december 31.-én tesznek pontot a munka végére és a lapka ezen a napon lesz gyártásra kész (tape out) állapotban.

A 16 magos Rock processzor határkő a Sun mikroprocesszorainak történetében. Bár az új processzor 2007 elején már gyártható lesz, tömeggyártása csak 2007 második felében indul és az első Rock alapú szerverek valamikor 2008-ban érkeznek, öt évvel azután, hogy a Sun a processzor terveit először publikálta.

A Sun a processzor, illetve a mag architektúrájára és teljesítményére vonatkozóan még nem hozott nyilvánosságra semmiféle adatot. Teljesítményére csak abból lehet következtetni, hogy a legerősebb szerverekben használják majd. A 2008-ban bemutatkozó Rock olyan processzorokkal találja szembe magát a piacon mint az AMD négymagos Opteron, a Intel négymagos ’Tukwila’ Itanium és az IBM kétmagos Power6. Látható, hogy a magok számát tekintve egyik nagy processzorgyártó lapkái sem versenyezhetnek a Rock processzorral. Ezen a téren mindössze az Azul Systems előzi meg a 48 magos Vega CPU-val, amelyet elsősorban a Java alkalmazásokhoz fejlesztettek.