Épül a világ egyik legnagyobb DRAM gyártó komplexuma

Széll Zoltán, 2006. december 10. 19:23
Az Elpida Memory és Powerchip Semiconductor Corporation (PSC) bejelentette, hogy együtt közös vállalatot alapítottak, amelynek feladata nagy sebességű DRAM lapkák tömeggyártása lesz. Ennek érdekében megkezdték a világ egyik legnagyobb félvezetőgyártó komplexumának építését.
Az új gyár Taiwan Központi Tudományos Parkjában (CTSP) épül fel és tervezett teljes kapacitása 240000 darab 12 hüvelykes szilíciumszelet/hónap. Más szavakkal: amikor a gyár majd teljes kapacitással üzemel, havonta 240000 darab szilíciumszelet feldolgozására lesz képes. A két a vállalat abban is megegyezett, hogy a következő generációs DRAM gyártás-technológiát közösen fejleszti.

 Mind a két vállalat kiváló pozícióban van a DRAM piacon, és a DRAM iparban. Az új komplexum teljes költsége eléri az 1,2 milliárd dollárt. A PSC-nek az újtól nem messze már épül egy 12 hüvelykes DRAM gyára. A vállalat emberi erőforrásokat is áthelyez az Elpida céggel közös gyárba, ahol a két cég szakemberei közösen fejlesztik a következő generációs DRAM gyártás technológiát.

 A CTSP-ben felépülő Elpida és PSC Taiwan JV (közös vállalat) négy 12 hüvelykes DRAM gyártó üzemet foglal magába, amelyek együttes kapacitása 240000 szilíciumszelet/hónap. Jelenleg az első üzem építése közel áll a befejezéshez - kapacitása 60000 darab szilíciumszelet/hónap - ahol az ú.n. „tiszta- szoba” üzembe-helyezése ebben a hónapban megkezdődött.

 A jövő év második negyedében helyezik üzembe a gyártó berendezéseket és a litográfiai rendszereket. A DRAM lapkák gyártása 70nm-es technológiával a harmadik negyedévben indul. Az üzem kezdeti kapacitása 30000 darab 12 hüvelykes szilíciumszelet/hónap.

 A négy üzem együttes területe 196000m2. Egy üzem kezdeti kapacitása 30000 szilíciumszelet/hónap, maximális kapacitása 60000 szilíciumszelet/hónap. A teljes gyár – 4 üzem együtt - maximális kapacitása 240000 szilíciumszelet/hónap. A DRAM lapkák tömeggyártása 2007. harmadik negyedévben indul.