Bűnbandák diákokat toboroznak a világhálón

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 11. 08:43
Az internetre szakosodott szervezett bűnbandák az egykori szovjet titkosszolgálat, a KGB mintájára diákokat toboroznak a világhálón elkövetendő bűncselekmények végrehajtására - állítja egy a napokban Londonban nyilvánosságra hozott jelentés.
A McAfee informatikai biztonsággal foglalkozó cég tanulmánya szerint a bűnözők egyetemeken, számítógépes klubokban és online fórumokon kutatják fel a megfelelő, még egyetemi tanulmányaikat végzőket. Egyes bűnbandák más tanulmányi területen kiváló diákokat támogatnak abban, hogy végezzenek el számítógépes tanfolyamokat, mielőtt az üzleti életbe alvóügynökként beépítik őket.

A McAfee szerint a diákok komputeres vírusprogramokat írnak, belépőkódokat lopnak el, és pénzt mosnak a több milliárd dollárra tehető iparágban, amely manapság már jövedelmezőbb, mint a kábítószer-kereskedelem.

A bandák taktikája erősen emlékeztet arra, ahogy a szovjet ügynökök kereskedelmi konferenciákon, egyetemeken toboroztak szakértőket a hidegháború időszakában - állítja a jelentés.

A szervezett bűnözők kevesebb szakértelemmel és hozzáféréssel rendelkeznek a világhálós bűncselekmények elkövetéséhez, de van pénzük ahhoz, hogy megvegyék azokat az embereket, akik helyettük elvégzik ezt a munkát.

Kelet-Európában egyeseket a magas munkanélküliség és az alacsony bérek miatt tudnak az internetes bűnözésre rábírni. A hackerek olyan számítógépes vírusprogramokat készítenek, amelyek számítógépek millióit megfertőzve titkos információkat tárnak fel, vagy nem kívánt levélszemetet küldenek. A kémprogramok pedig a hitelkártyák számait és más személyes információit lesik ki, amit aztán csalók használnak fel. A bűnözők az interneten keresztül, a szociális segítőhálózatok adatbázisaiban pásztázva, emberek fotóihoz és személyes adataihoz jutnak hozzá. A megszerzett információkkal jobban kiválaszthatják támadásaik célpontját, és a hamis elektronikus levelekkel kicsalhatják az emberek hitelkártyáinak belépőkódjait. Hackereket bérelnek az üzleti kémkedésre is, ami egyre nagyobb üzletet jelent - írta jelentésében a McAfee.

Az informatikai cég jelentését az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és európai titkosszolgálatok anyagaira alapozta.