10 hónap börtönbüntetés szoftverkalózkodásért

forrás Prim Online, 2006. december 11. 12:04
A szerzői jogi törvény megsértéséért a Budapest XVIII. – XIX. kerületi Bíróság elsőfokon 10 hónap börtönnel és 2 év közügyektől történő eltiltással sújtott egy különösen visszaeső magánszemélyt. Az ítélet indoklása szerint a vádlott 29 rendben, üzletszerűen sértette meg a szerzői jogi törvényt. A vádlott feltételes szabadlábra nem bocsátható.
A Bíróság mostani döntése megfelel annak a törvényi előírásnak, amely akár 8 évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatja az ilyen típusú törvényszegést, és összhangban van azzal az Európai Uniós törekvéssel is, amely az egyes országokban a szerzői jogi törvények megsértésének szigorú büntetését szorgalmazza.

Az elmúlt időben a Business Software Alliance (BSA) és az illetékes kormányzati szervek fokozták erőfeszítéseiket az illegális szoftverek forgalmazásának visszaszorítása érdekében. Ez a jogsértő tevékenység ugyanis nagyban hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon évente többszáz milliárd forint folyik át a fekete gazdaságba, 30 milliárd forint adóbevételtől fosztva meg az államot és többezer legális számítástechnikai munkahelytől a munkavállalókat. A BSA programjai révén folyamatosan tájékoztatja a vállalkozások tulajdonosait és vezetőit arról, milyen pénzügyi és jogi kockázatot vállal az, aki illegális szoftvert használ.  Miközben az oktatás és a tájékoztatás a BSA tevékenységének továbbra is elsődleges területe, a szervezet a szoftvergyártók érdekeinek hatásos védelmével is támogatni kívánja a szellemi tulajdon és a szerzői jogok védelmének ügyét.

Az említett gazdasági veszteségek a szoftver illegalitási arány 10% csökkenését veszik alapul, és adatai az IDC 2006-ban készült gazdasági hatástanulmányán alapulnak.