Tűzbiztos lítium-polimeres akkukra váltana a Sony

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 11. 19:47
Miután az elmúlt hónapok során több millió tűzveszélyes Sony akkumulátor visszahívására került sor, a japán elektronikai konszern alternatív megoldások alkalmazását fontolgatja, hogy a jövőben elkerülhessék a mostanihoz hasonló botrányokat.
A laptopgyártók minden valószínűség szerint hamarosan megválnak majd a jelenleg használatos lítium-ionos energiaegységektől, és lítium-polimer alapú akkumulátorokat fognak beépíteni noteszgépeikbe - nyilatkozta Stan Glasgow, a Sony Electronic elnöke az egyik amerikai IT-magazinnak adott interjújában.

Hatalmas előnye a polimeres akkuknak, hogy nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben tartalmaznak folyékony elektrolitot, helyette speciális polimer választja el a katódot az anódtól. Ez nagyon vékony és nagyon rugalmas cellákat eredményezhet, mivel nem kell vastag falú burkolattal védekezni a folyadék kifolyása ellen, s kevésbé tűzveszélyesek a polimer-alapú energiaegységek, mint a lítium-ionos akkuk.Glasgow elmondása szerint habár ez a megoldás már kilenc éve létezik, azonban eltarthat még egy ideig (kb. egy-másfél év), amíg piacra kerülnek a polimeres akkumulátorok.