20 millió adat egyetlen képernyőn

forrás Prim Online, 2006. december 15. 10:10
A zenehallgatás után az adatbázis-elemzést is forradalmasították az mp3 fejlesztői.
Képzeljük el az összes Forma 1-es futam eredményét egyetlen képernyőn! Meg van? Most legyünk kíváncsiak, hogy például ki nyerte a legtöbb futamot az utolsó helyről indulva! Néhány másodperc elteltével már látjuk is a választ. Nehezítés: legyen vizes a pálya. Egyetlen egérkattintás és már módosult is az eredmény. Jó játék?

Akkor most képzeljük el egyetlen képernyőn cégünk történetének valamennyi értékesítését…

Annak ellenére, hogy gyerekjáték a használata, a Frauenhofer Intézet által kidolgozott eseti adatelemző logika felnőtt vállalatvezetők számára lett kitalálva. Az InfoZoom segítségével gyakorlatilag korlátlan méretű adatbázisban kereshetünk adatokat, és végezhetünk ad hoc elemzéseket igen gyorsan, informatikai végzettség nélkül is. Munkánk eredményét klasszikus üzleti ábrák és jelentések formájában jeleníthetjük meg, és exportálhatjuk más dokumentumokba.

A klasszikus listákkal és táblázatokkal dolgozva az esetek 99%-ában túl kicsi a képernyőnk az adatok áttekinthető ábrázolásához. Nehéz megtalálni, amit keresünk; bonyolult összehasonlítani az értékeket, könnyen elveszíthetjük rálátásunkat az összefüggésekre. A táblázatos megjelenítés kiterjedt adathalmazok kezelésénél válik igazán nehézkessé. Erre a problémára nyújt hatékony megoldást az InfoZoom, amely lenyűgözően új szemlélete révén terjedelmes – memóriakapacitástól függően akár 20 millió elemi sorból álló halmazokat is képes egyetlen képernyőn áttekinthetően megjeleníteni.

Az InfoZoom az adatkiválasztás egy teljesen új formáját képviseli: a felhasználó minden kattintással, mint egy nagyítóval, ráközelít, „zoomol” az őt érdeklő adatokra, azaz egy óriási halmazból igényei szerint csak az összefüggéseket vagy csak az őt érdeklő adatokat választva ki.

Az InfoZoom fejlesztését és forgalmazását jelenleg a hazánkban is jelenlévő német proALPHA csoport végzi, elsősorban a pénzügyi, a kereskedelmi és a humán vezetők igényeit szem előtt tartva.