Ígéretes új memóriachipeken dolgozik az IBM, a Macronix és a Qimonda

Széles Csongor, 2006. december 13. 10:03
A képérzékelők pixelszáma jelentősen nő, és bár ez többé nem jelent komoly előnyt főleg a kompakt digitális fényképezőgépeknél, mindenképpen komoly igényeket támasztanak a nagyobb kapacitású és gyorsabb, nem-felejtő memóriachipek iránt. Nem-felejtő memóriachipet használnak a népszerű memóriakártyák gyártásához, ugyanis a számítógép memóriájától eltérően ennek nincs szüksége áramellátásra, így nagyon sokáig megőrzik az adatokat. Az IBM, a Macronix és a Qimonda egy új típusú memóriát mutatott be, amely potenciális utódja lehet a flash típusú memóriának.
Az új "fázisváltó" chipek rendkívül kis méretűek lesznek, és emellett sebességük ötszázszorosa lesz a jelenlegi flash memóriáknak, ráadásul feleannyit fognak fogyasztani. De a konkurrencia sem alszik: a Sharp is bejelentette az új generációs nem-felejtő memóriachipjeinek terveit, amely a jelenleg kapható flash memóriáktól százszor gyorsabbak. Bár egyelőre jó sokat kell várni az új technológiára, a gyártók - ha minden jól megy - csak a következő évtizedben hozzák forgalomba az ígéretes újítást.

Ez nagy fejlődést jelenthet nemcsak az asztali számítógépek, a digitális archívumok, hanem a digitális fényképezés szempontjából is, hisz a zársebességet nem számítva a sorozatfelvételek készítésének egyik legnagyobb korlátja épp a kis puffer, valamint a relatíve lassú memóriachipek. Az sem mindegy, hogy egy hosszabb kiránduláson mekkora energiát használ el a fényképezőgép a képfájlok írásakor, ugyanis a kevesebb áramfelvétel több fényképet jelent. Szinte mindennyian voltunk kínos helyzetben amiatt, hogy lemerült az fényképezőgépünk akksija. Reméljük, hogy mihamarabb beérik a technológia és a következő étvtizedben gyakorlat lesz az, ami ma még ígéret csupán: a jó felbontású kép "kis helyen" is elfér.

Az érdeklődők megnézhetik a videóbemutatót itt.