Elítélték a fájlcserélő-fejlesztőt

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 13. 20:13
Egy japán bíróság bűnösnek találta a Winny fájlcserélő szoftver fejlesztőjét, s szerzői jogsértésben való bűnrészesség vádjával majdnem tízezer eurós büntetéssel sújtotta a programozót.
Ugyan az ügyész szabadságvesztés kirovását javasolta, azonban a kyotói bíróság elutasította kérelmét, és hozzávetőlegesen két és fél millió forint pénzbírság megfizetésére kötelezték Isamu Kanekót, akit azzal vádoltak, hogy az általa kifejlesztett fájlcserélő megoldás révén segédkezett a szoftvert használó személyek szerzői jogsértéseiben. A férfit még 2004 májusában őrizetbe vették a hatóságok, pár hónap múlva pedig óvadék ellenében kiengedték a börtönből. Japánban ez volt az első olyan eset, amikor egy P2P-fejlesztőt perbe fogtak azért, mert az általa írt programot védett tartalmak terjesztésére használták.
Kaneko ügyvédje azonban a személyiségi jogok lábbal való tiprásáról beszélt az ítélettel kapcsolatban, ugyanis elmondása szerint Japánban nem számít bűncselekménynek a fájlcserélő szoftverek fejlesztése, s csupán akkor vonható felelősségre valaki, ha azok segítségével jogsértést követ el.