A Fujitsu Siemens két új BS2000/OSD üzleti szerverrel jelentkezett

forrás Prim Online, 2006. december 14. 12:25
A Fujitsu Siemens Computers bemutatta két új felső kategóriás BS2000/OSD szerversorozatát. A felső kategóriás nagygépek szegmensében a vállalat tovább bővíti a Dinamikus Adatközponthoz szánt, kiemelkedően hatékony, magas rendelkezésre állási szintű platformok körét. Az új rendszerek 50 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújtanak a korábbi modelleknél, és a központi tárolókapacitást is megduplázzák.
A max. 15 processzoros és kb. 4300 RPF összteljesítményű S200 a megközelítőleg 480 RPF egy processzorra vetített teljesítményével jelenleg az S sorozat legnagyobb teljesítményű mainframe rendszere. Az S165 szervert a rendelkezésre állási és teljesítményigényektől függően, maximum 3 processzorral lehet felszerelni. Ebben a konfigurációban összteljesítménye 900 RPF. Stabilitásukat, méretrugalmasságukat és teljesítményüket tekintve az S200 és az S165 egyaránt ideális a nagyszámú automatikus tranzakciót bonyolító és komoly adatvédelmi követelményeket támasztó szolgáltatásorientált architektúrák támogatására.

„Az S sorozat BS2000/OSD üzleti szerverei a nyílt nagygépek hagyományos erősségeit úttörő technológiákkal ötvözve teljesítik a modern adatközpontok magas szintű elvárásait” – mutatott rá Joseph Reger, a Fujitsu Siemens Computers magyar származású, technológia vezérigazgató-helyettese. „Ezek a rendszerek új lehetőségeket nyitnak meg a fizikai és virtuális konszolidáció terén, és rugalmasan hasznosítják az erőforrásokat. Sokféle automatikus funkcióval segítik a zavartalan működést. Mivel képesek a rendszerkapacitás dinamikus kiosztására, optimális platformot teremtenek a szolgáltatásorientált architektúrákhoz.”

Testreszabott teljesítmény és méretrugalmasság

A számítógépközpontok konszolidálása, a dinamikus IT-infrastruktúrák bevezetése és a szolgáltatásorientált architektúrák növekvő elfogadottsága nyomán várhatóan erősödni fog a teljesítmény, a stabilitás és a méretrugalmasság iránti igény a következő években. A Fujitsu Siemens Computers erre reagálva kínálja ügyfeleinek a BS2000/OSD szervercsaládot. A megbízható, jövőbiztos IT-platformot folyamatosan továbbfejleszti a legújabb technológiákkal. Az új BS2000/OSD S200 és S165 üzleti szerverek például ma már 90 nanométeres eljárással gyártott processzorokkal dolgoznak. A szorosan integrált processzorkomponenseknek köszönhető nagyobb jelsűrűség (packing density) és az egyes processzorok nagyméretű, 6 MB-os gyorsítótára a jelterjedési idő rövidítésével javítja a processzorteljesítményt. A teljesítményt tovább fokozza a hardverkomponensek közötti optimalizált átvitel.

A méretrugalmas S200 és S165 szerverek – a felső kategóriás szegmens teljesítménytartományát kibővítve – 230-tól kb. 4300 RPF-ig skálázhatók. A négy rendszer befogadására alkalmas HIPLEX (Highly Integrated System Complex) fürtmegoldás tovább növeli a teljesítményt és optimális általános rendelkezésre állást biztosít. Ráadásul az S sorozat új modelljei melegtartalék processzorral is rendelkeznek, amely bármelyik CPU meghibásodása esetén azonnal aktiválódik. Az új BS2000/OSD üzleti szerverek fejlesztésekor a Fujitsu Siemens Computers különös hangsúlyt fektetett az egyensúly megteremtésére. Ennek eredményeképpen az S200 és az S165 modellek nemcsak jóval nagyobb processzorteljesítményük miatt tűnnek ki a tömegből, hanem tárolókapacitásuk is jelentősen megnőtt – az S165 esetében 64, az S200 esetében pedig 256 GB-ra. Az S200 nagy adatáteresztő-képességéről kivételesen gyors, szinkronizált lapkák gondoskodnak. Az 1-4 I/O processzort tartalmazó dinamikus csatorna-alrendszer (azaz az I/O csatornák rugalmas kiosztása) 256 csatorna konfigurálását teszi lehetővé a perifériák csatlakoztatásához.

BS2000/OSD üzleti szerverek: nyílt és rugalmas megoldás

A korábbi BS2000/OSD modellekhez hasonlóan, ezeknél a gépeknél is FibreChannel csatlakozások támogatják a modern adattárolási koncepciók (pl. SAN) hasznosítását. Az alkalmazott LAN technológia (Gigabit-Ethernet) a nagy teljesítményű és kommunikációs hálózatok csatlakozási szabványa. A gondosan megtervezett particionálási és virtuálisgép-koncepciók segítségével a szervereket terheléstől függően rugalmasan szét lehet választani több, egymással párhuzamosan futó, külön rendszerré. Ez lehetővé teszi az erőforrások hatékonyabb felhasználását, valamint a kapacitások és a változó teljesítményigények összehangolását. Igény szerinti (on-demand) kapacitásbővítéssel szükség szerint CPU-többletkapacitás aktiválható az átmeneti terhelési csúcsok kezelésére, majd azok lefutásával a kapacitás ismét deaktiválható. Így a nagyobb teljesítményhez társuló költségeket csak a tényleges használati időszakra kell megfizetni.

sajtóközlemény