Akár egymilliárd dolláros pénzbüntetést is kaphatnak a kartellgyanúba keveredett LCD-gyártók

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 14. 19:55
A minap beszámoltunk arról, hogy több állam versenyjogi hivatala is eljárást indított az Lg valamint Samsung cégek ellen az LCD-k árainak manipulációja miatt, azonban időközben újabb gyártók is gyanúba keveredtek.
A japán Yomiuri Shimbun magazin hírül adta, hogy már tíz vállalatot vádolnak azzal, hogy egymás között kartellmegállapodást kötöttek, s immár nem csak az Egyesült Államokban, Japánban és Dél-Koreában, hanem már Európában is vizsgálódnak ez ügyben a hatóságok. A japán magazin értesülései szerint a versenyjogi hivatalok azt feltételezik, hogy a Samsung-on és LG.Philips-en kívül még a Hitachi, IPS Alpha, NEC, Seiko, Sharp, Toshiba, AU Optronics elektronikai konszernek és még egy másik meg nem nevezett cég is benne lehet a folyadékkristályos képernyők árainak mesterséges magasan tartásában.
Szakértők úgy vélik, amennyiben beigazolódnak a vádak, abban az esetben a gyártók forgalmának figyelembevételével akár egymilliárd dolláros pénzbüntetést is kiszabhatnak az ügyben ítélkező bíróságok vállalatonként.