A Gartner szerint a Vista az utolsó nagy Windows-kiadás

Milkovits Gábor, 2006. december 15. 13:45
A Gartner a héten több jóslatot is közölt a technológiai ágazat jövő évére vonatkozóan, amelyek közül talán a legérdekesebb a nagyszabású Windows-kiadások végét prognosztizáló volt.
A neves piackutató álláspontja szerint a jövőben a Microsoft is azt az egyre elfogadottabb módszert követi majd, amely a teljesen megújított verziók időszakonkénti kibocsátása helyett inkább a folyamatos, rugalmasabb frissítést részesíti előnyben. Ez azt jelenti, hogy a Windows az eddigiekhez hasonlóan változatlanul néhány évenként teljesen megújul majd, ez azonban fokozatosan, és nem egyszerre fog bekövetkezni. Mindezek alapján a Gartner szerint a 2007. januárban megjelenő Vista lesz az utolsó olyan Windows operációs rendszer, amely nagy hírverés mellett, teljesen új köntösben kerül a piacra.

A piackutató a blogokkal kapcsolatban is érdekes bejelentést tett: eszerint a jelenlegi folyamatok adatai alapján a divathullám 2007 első felében tetőzik majd, nagyjából 100 millió bloggerrel, ezután azonban visszaesés következik. Ennél aggasztóbb, hogy a Gartner jóslata alapján 2010-re a mobiltelefon-tulajdonosok 60%-a szabadon nyomon követhető lesz világszerte, ami a terrorizmus elleni védekezés ürügye alatt a magánszféra védelmét feloldó intézkedéseknek lesz köszönhető. A kormányok ilyen irányú lépéseit részben az őket befolyásoló nagy cégek marketing-megfontolásai is vezérlik.