382 ezer Boing-alkalmazott személyes adatát tároló laptop tűnt el

Genda Csongor Zoltán, 2006. december 16. 19:10
A Boeing légitársaság képviselői bejelentették, hogy ismeretlen tettesek eltulajdonítottak egy a vállalat tulajdonába tartozó, 382 000 leendő és volt alkalmazottuk személyes adatait tartalmazó noteszgépet.
A szóban forgó laptopot a Boeing egyik munkatársa használta, aki még e hónap elején pár percre őrizetlenül hagyta azt kocsijában, s ez idő alatt nyoma veszett a notebooknak. Egyelőre nem lehet tudni, hogy vajon a noteszgépen tárolt fájlokat előzőleg lekódolták-e.

Tim Neale, a légitársaság szóvivője elmondta, nem tartják valószínűnek, hogy a tolvaj kifejezetten az adatok miatt lopta volna el a hordozható PC-t, hanem csupán egyszerűen kihasználta a kínálkozó alkalmat. A vállalat közleménye szerint a laptop 382 000 volt, illetve jelenlegi alkalmazott személyes adatát tartalmazza, mint nevek, címek, telefonszámok és társadalombiztosítási számok. A légitársaság természetesen értesít minden érintettet az incidensről, és ingyenes bankszámla-megfigyelést biztosít azoknak az elkövetkező három évben.

Ez azonban már a harmadik olyan eset, amikor a Boeing alkalmazottaival kapcsolatos információkat veszít el. Tavaly télen 160 000 dolgozójuk, idén tavasszal pedig egy újabb, 3600 munkatársuk adatait tartalmazó laptopot tulajdonítottak el a vállalattól.