Az Intellel még gyorsabb lesz a BMW Sauber F1-es csapata

forrás Prim Online, 2006. december 17. 16:02
A BMW Sauber Formula 1-es csapat a svájci Hinwillben bemutatta legújabb szuperszámítógépét. A 512 Dual-Core Intel XeonR 5160 processzorral ellátott, fürtözött rendszerű szuperszámítógép a BMW Sauber versenyautóinak aerodinamikai jellemzőit szimulálja.
Az Albert2 névre keresztelt fürtözött rendszer teljesítménye elérheti a 12 228 GFLOP-os teljesítmény maximumot, mely Európa leggyorsabb szuperszámítógépévé teszi azt a Top500 ipari kategóriájában.

Az új számítógépet a svájci Dalco AG cég tervezte az áramlástani modellezés (CFD) nagy számítógépes teljesítményt igénylő kalkulációihoz. Az Albert2-n futtatott speciális szoftver a Fluent szoftvergyártó cég gyárából való. A Fluent alkalmazása lehetővé teszi a BMW Sauber csapat versenyautói aerodinamikai jellegzetességeinek szimulálását.

A szuperszámítógép 12228 GFLOP-os (12 billió lebegőpontos művelet per másodperc) teljesítmény elérésére képes, ami 5 és félszer nagyobb, mint amit elődje produkált. Ezt 512 darab Dual-Core Intel Xeon 5160 processzor produkálja (ez 1024 processzormagot jelent), melyek kétprocesszoros csomópontokba vannak rendezve. A fürtözött rendszernek 2048 GB a főmemóriája, és 20 480 GB a helyi merevlemez kapacitása. Ehhez hozzájön a 15 TB-s tárhely, a mely külső adattárolón áll rendelkezésre.

Az Intel Corporation és a BMW Group 2005 decembere óta dolgozik együtt a technológia és a marketing területén. A megállapodás része, hogy az Intel technológiáját a BMW csoport nemzetközi kereskedelmi hálózatán keresztül terjesztik. Emellett az Intel a BMW Sauber Formula 1-es csapat "Hivatalos Vállalati Partnere" címet is viseli.