2007-től egységes szervezet foglalkozik az elektronikus közszolgáltatásokkal

OTS - Cégvonal, 2006. december 18. 09:38
2007. január 1-jétől egységes szervezet, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal látja el az elektronikus közszolgáltatások, a nyilvántartások és okmánykészítés központi feladatait. A kormány szerdán döntött az új hivatal felállításáról, ami a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal, a Távközlési Szolgálat, valamint a Kormányzati Frekvenciagazdálkodási Hivatal összevonásával jön létre.
Összhangban a kisebb és olcsóbb állam megteremtésére irányuló kormányzati intézkedésekkel, a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatal létrehozásával egy egységes, takarékosabban működő szervezet jön létre a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter általános és az igazságügyi miniszter szakmai irányításával.

Az új szervezet végzi jövőre a központi nyilvántartások és adatbázisok, valamint okmányirodai rendszerek üzemeltetését és működteti a Központi Okmányirodát. Az új szervezet feladatkörébe tartozik majd a központi személyi adat- és lakcím-nyilvántartási szervek hatáskörébe tartozó hatósági, adatkezelői és nyilvántartási feladatok ellátása, valamint a választásokkal kapcsolatos informatikai feladatok is.

A hivatal látja el a jövőben a nem polgári célú frekvenciagazdálkodással kapcsolatos közigazgatási feladatokat, valamint az okmánybiztonsági és az okmányok előállításához kapcsolódó ipari és szolgáltató tevékenységeket is.

A hivatal az ügyfélszolgálati funkciók fejlesztésével és kiterjesztésével a magyar és uniós állampolgárokat magasabb színvonalú elektronikus szolgáltatásokkal segíti majd a mindennapi ügyintézések során.

Az eddigi intézmények párhuzamos háttér- és alaptevékenységeinek összevonása az üzemeltetési és bérköltségekben is jelentős megtakarítással jár, az intézményi összevonások pedig a beruházási és a működési kiadásokat csökkentik jelentősen. A szervezeti egyszerűsítés jelentős, több mint 27 százalékos létszámcsökkentéssel jár, ami 176 állás megszűnését jelenti.