Internetes tévét indítanak a Skype alapítói

Milkovits Gábor, 2006. december 18. 20:47
Janus Friis és Niklas Zennstrom, a Skype VoIP telefonos technológia alapítói bejelentették, hogy internetes televíziós szolgáltatást indítanak.
A peer-to-peer technológián alapuló megoldás jó minőségű, teljes képernyős mozgóképes adásokat kínál a szélessávú internetes kapcsolattal rendelkezőknek, és a technológia jellegéből adódóan önmagában, külön DRM kódok nélkül biztosítja a szerzői jog hatálya alá eső tartalmak védelmét. Friis a Financial Times-nak nyilatkozva elmondta, hogy az internetes videózás robbanásszerű terjedésével teljesen kézenfekvő egy ilyen típusú szolgáltatás beindítása. A tv adásokat a reklámok tartják majd el, így a felhasználók számára ingyenesen nézhetők lesznek, illetve személyre is szabhatják és másokkal is megvitathatják majd a műsorokat. Az alkalmazást jelenleg mintegy 6 ezer ember bevonásával tesztelik.

A Venice Project elnevezésű szolgáltatás az új szereplők mellett a hagyományos tv társaságoknak is lehetőséget biztosít, és a YouTube-tól és társaitól eltérően nem külön videókat, hanem a bevett televíziós struktúrához hasonlóan csatornák programjait kínálja majd az internetes nézőknek. Konkrét üzleti partnerek közül egyelőre csak a Warner erősítette meg együttműködési szándékát. A technológia elvileg megengedi fizetős csatornák működtetését is, ilyet azonban az alapítók középtávon nem terveznek.