Elveszett laptop miatt rúgták ki a Boeing alkalmazottját

Kiss Ádám Zoltán, 2006. december 20. 09:42
A Boeing felmondott egyik dolgozójának, miután a vállalat adatait tartalmazó noteszgépet ellopták az illetőtől, pedig ez önmagában még nem lett volna baj.
A vállalatnál létezik egy belső szabályozás, ami éppen az ilyen adatszállításra terjed ki. A személyes adatok forgalmát természetesen nem lehet házon belül tartani, így nem maga a lopás ténye dühítette fel a vállalat vezetőit. A gond az, hogy az alkalmazott a szokásokkal és előírásokkal ellentétben nem titkosította a gépen tárolt adatokat.

A kérdéses noteszgépet egy autóból emelték el, és 382 ezer Boeing alkalmazott, illetve nyugdíjba vonult dolgozó személyes adatait tartalmazta, és ennek rémítő jogi következményei lehetnek a vállalatra nézve. A cég nem véletlenül ragaszkodik a titkosításhoz olyan szigorúan, közel egy éven belül ez a harmadik eset, hogy személyes adatok szivárognak ki a vállalattól noteszgéplopás miatt. Áprilisban 3600 ember adatai kerültek ki, előtte pedig tavaly év végén 161 ezer fő információi kerültek ki az utcára. A Boeing számára tehát nem maradt más, mint hogy a szigorított adatkezelési utasításokat következetesen betartassa, és ha ezek után még mindig nem védik le az információkat, akkor példát statuáljon.