Külső meghajtó sebességcsökkenés nélkül az eSATA-val

Kiss Ádám Zoltán, 2006. december 20. 18:32
Az új csatolófelülettel olyan sebességgel használhatjuk külső meghajtónkat, mintha fizikailag is a gépben helyezkedne el, ez jelentős sebességnövekedés az egykor szenzációsnak számító, de ma már korosodó USB-hez képest.
A FireWire és az USB, majd az USB 2.0 valós igények kiszolgálására jött létre, de még extrának számító feladatokat oldott meg. A két szabvány születésének idején nem igazán tartozott a hétköznapokhoz, hogy külső egységeket csatlakoztassunk gépünkre. Mára a felhasználói szokások teljesen megváltoztak, a mobil eszközök, köztük merevlemezek elszaporodásával új sebességi fokozatra lenne szükség, és lehetőleg mihamarabb.

Erre a problémára kínál megoldást az eSATA (external Serial ATA), melynek feladata a valós idejű adatáramlás megoldása, másodpercenkénti 3 Gigabit sebességgel. A csatolófelület minden tesztje sikeres, tehát piacérett termékről van szó, de úgy néz ki, még várnunk kell rá, ha nem is sokáig. A Hewlett Packard szakértője szerint először a csúcs PC-kben jelenik majd meg ez az újdonság, ám ott még 2007 során, és vélhetőleg alaptartozékként. A drágább gépek elvárás szintű felszereltsége fokozatosan szivárog majd le a hétköznapi PC-kbe, ez várhatóan 2008-ban történik meg. A szükséges chipeket gyártó Silicon Image már 18 hónapja tartó erős reklámkampányt folytat az eSATA megismertetésére, és már létezik ilyen csatolófelülettel gyártott noteszgép is. Az eSATA előtt nagy jövő állhat, mivel a csatló jóval nagyobb áteresztőképességű, mint a mai merevlemezek által igényelt tényleges sebesség, ráadásul az optikai meghajtók gyártói is megkezdték az áttérést a párhuzamos interfésztől a sorosra az új HD DVD, Blue Ray modellek esetében.