Blogsearch, a magyar blogkereső

Kovács Attila, 2006. december 20. 19:01
A web 2.0-s szolgáltatás segítségével a felhasználók nemcsak kereshetnek a magyar nyelvű webnaplókban, hanem kapcsolatokat alakíthatnak ki egymással vagy figyelemmel kísérhetik a számukra érdekes bejegyzéseket.
A keresőrendszer – ellentétben más hagyományos szolgáltatásokkal - gyakran már a megjelenés pillanatában értesül az új tartalmakról, így azok azonnal kereshetővé válnak. A találati lista különféle szempontok szerint rendezhető - a Blogsearch saját rangsoroló algoritmusa mellet időrendben, vagy népszerűség szerint is sorba állíthatjuk a bejegyzéseket. Emellett természetesen rákereshetünk egy bizonyos blog vagy blogszolgáltató tartalmaira is, sőt a találati lista lekérhető RSS formátumban is.

A percenként bővülő kereső-adatbázisra építenek a Blogsearch további szolgáltatásai, úgy mint az „aktuális blogszemle”, ahol a böngészőablak újratöltése nélkül, valós időben figyelhetjük a blogszféra-szerte keletkező új bejegyzéseket. A közösségi funkciók teszik azonban igazán otthonossá a szolgáltatás - regisztrációt követően tallózhatunk a bloggerek közt: megnézhetjük miről írnak éppen, felvehetjük velük a kapcsolatot, vagy megkereshetjük a térképen, ki honnan blogol.