A NASA és a Google kozmikus násza

MTI Sajtóadatbank, 2006. december 20. 20:01
Egérgombnyomásnyi közelségbe kerül a Mars és a Hold három dimenzióban, miután együttműködési megállapodást kötött az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA és a legnépszerűbb internetes keresőprogramot működtető Google, amely egyre több területre terjeszti ki tevékenységét - adta hírül internetes portálján a BBC brit közszolgálati műsorszóró társaság.
A nemzetközi egyezmények neveihez hasonló hangzású, úgynevezett Space Agreement Act (Űr-megállapodási szabályozás) megállapodásnak köszönhetően "a NASA legjobban használható adatsorai kerülnek fel az internetre," így például elérhetőek lesznek a legfrissebb időjárási adatok is.

A hétfőn aláírt dokumentum értelmében háromdimenziós képekkel egészülnek ki a Google már működő alkalmazásai, amelyek a Mars felszínét és a Holdra szállások helyszíneit tárják az érdeklődő internetezők elé, akik pontos adatokat szerezhetnek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) pozíciójáról és az űrrepülőgépek mozgásáról is.

Az első közös lépés tehát a NASA eredményeinek népszerűsítése az internet segítségével, a két kaliforniai központú szervezet azonban számos területen szoros tudományos együttműködésre is készül. Többek között közösen fogják továbbfejleszteni a Google keresőprogramját, feldolgozni és rendszerezni a NASA-nál felhalmozott hatalmas adattömeget, illetve kutatni az ember és a számítógép közötti kommunikáció új lehetőségeit.

A megállapodással határozott formát ölt az együttműködésről szóló tavalyi szándéknyilatkozat, és várhatóan hamarosan meg is nyílik a NASA és a Google első közös kutatóközpontja, a NASA Ames Research Center, amelynek felépítéséről szintén tavaly állapodtak meg a felek.