Környezetét "felismerő" mobiltelefon a Nokiától

forrás Prim Online, 2006. december 23. 17:06
A Nokia kutatói Helsinkiben egy olyan szoftvert mutattak be, mely képessé teszi mobiltelefonunkat, hogy környezetünk egyes tárgyait felismerje és azok képét információval egészítse ki.
A kutatócsoport a MARA (Mobile Augmented Reality Applications, Mobil Felerősített Valóság Alkalmazások) platformot egy globális helymeghatározó rendszerrel, egy gyorsulásmérővel és iránytűvel felszerelt Nokia 6680 készüléken demonstrálta. A kereskedelmi forgalomban nem kapható prototípus éttermeket, hotelokat és nevezetes épületeket tudott azonosítani, és képernyőjén a “bemért” objektumokhoz kapcsolódó alapinformációkat, illetve weblinkeket jelenített meg. A rendszer segítségével mobiltelefonnal rendelkező ismerőseink tartózkodási helye is megállapítható – adott róla hírt az InfoPark Zrt. innovációs hírlevele a Technology Review nyomán.

A három beépített érzékelővel a telefon képes meghatározni a saját helyzetét és irányát. A készülék ezután felméri egy, a saját memóriájában található vagy online hozzáférhető adatbázisban, hogy milyen tárgyak lesznek láthatók a kamerája számára. Így ha az adatbázisban szerepel egy étterem, és a kamera ráirányul, a kijelzőn megjelenik annak étlapja és egy link a webszájtjához. Ha telefonunkat ellátjuk GPS-érzékelővel és nyilvánossá tesszük helyzetünket, a közelünkben tartózkodók felvilágosítást szerezhetnek személyazonosságunkról és megnyithatják blogoldalunkat. Amikor a telefont egyszerűen a föld felé irányítjuk, a kijelzőn a környék térképe jelenik meg, feltüntetve a környékhez kapcsolódó közérdekű információkat.  

A Nokia szoftveréhez hasonló a japán Geovector cég már kereskedelmi forgalomban is kapható alkalmazása. A megoldás lehetővé teszi, hogy a mobilkészülék azonosítsa környezetében a kereskedelmi üzleteket, és a tulajdonosát nyilakkal elnavigálja például egy kávéházba. Ugynakkor a Geovector szoftvere nem tudja úgy annotálni a kijelzőjén megjelenő képeket, mint a MARA rendszer. Hasonló platform kifejlesztésén a Hewlett Packard is dolgozott, de a cég mára leállította hat évvel ezelőtt elindult Websign nevű projektjét. A Nokiának egyelőre nem szerepel a tervei közt a szoftver kereskedelmi forgalomba bocsátása. A fejlesztőknek ugyanis még számos technikai és logisztikai problémát meg kell oldaniuk. Az első problémakört a három érzékelő és a képfelvételi mód gyakori használata miatt megnövekedett energiafogyasztás jelenti, a második középpontjában a személyes adatjogi kérdések és a tárgyak adatbázisának tartalmi kérdései állnak.